Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Basset fauve de Bretagne

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 06 Lopende honden - zweethonden en verwante rassen


Rasstandaard
FCI nummer 36


Sectie
1.3


Herkomst

Een kleine, levendige meutehond afkomstig uit Bretagne in Frankrijk. Korter van rug gefokt dan andere bassets omdat hij vooral geschikt moest zijn om in heuvelachtig en dicht bebost gebied te jagen. Toch in alle opzichten een echte basset; sterk, levendig en ondernemend van aard. Als huishond vriendelijk en zachtaardig.


Algemeen voorkomen

Een tamelijk laagbenige, krachtig gebouwde Basset met een brede en diepe borst; de voorbenen zijn kort en zwaar, bij voorkeur recht maar licht gebogen is toegestaan; de oren zijn op ooghoogte aangezet en reiken met moeite tot de neusspiegel.


Schofthoogte
32-38 cm (2 cm meer of minder is toegestaan)


Gewicht
ongeveer 15 - 20 kg


Vacht
Hard, droog en tamelijk kort, nooit wollig of gekruld. Rossig van kleur, van goud-tarwekleurig tot steenrood.


Gebruik
Als jachthond en gezinshond. Jaagt in Frankrijk vooral in kleine meutes. Zoekt het wild op, geeft luidruchtig aan dat hij iets gevonden heeft en drijft het wild vervolgens naar de jager.


Gezondheid

Geen ernstige rasspecifieke gezondheidsproblemen bekend. Incidenteel komt wel epilepsie in het ras voor. Zie op deze website de WKHS gezondheidsinventarisatie.


Aard

Als jachthond sterk, levendig en ondernemend met een grote werklust. Omdat hij in kleine meutes gehouden werd, leerde hij meer naar zijn baas te luisteren en voor een meutehond is hij dan ook redelijk gehoorzaam. Daarbij is hij zachtaardig en verdraagzaam ten opzichte van andere honden; een vriendelijke gezelschapshond.


Bijzonderheden

Afgezien van regelmatig borstelen en schoonhouden van de vacht is geen specifieke verzorging vereist.