Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Basset Artésien Normand

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 06 Lopende honden - zweethonden en verwante rassen


Rasstandaard
Basset Artésien Normand


Sectie
1.3


Herkomst

Uit Frankrijk afkomstige, laagbenige drijfhond met een zeer fijne neus, volhardend op het spoor. Adellijk van hoofd en bouw en vrolijk en aanhankelijk van aard.


Algemeen voorkomen

Een lage en langgerekte hond; stevig op de benen. De voorbenen zijn kort, dik en gebogen; de borst is diep met een tamelijk ver vooruitstekend borstbeen. Het hoofd heeft veel adel, is droog en heeft laag aangezette, zeer lange en naar binnen draaiende oren.


Schofthoogte
Reuen en teven: 30-36 cm (1 cm meer of minder is toegestaan)


Gewicht
15-20 kg


Vacht
Glad, kort en dicht ingeplant. Driekleurig: vaalrood met mantel (zwart of wildkleurig: das- of haaskleur) en wit met een roodbruin hoofd en roodbruine benen, of tweekleurig: vaalrood en wit.


Gebruik
Voor de jacht op kleinwild. Jaagt even goed alleen als in een groep. Door zijn korte benen is de Artésien in staat in de dichtste begroeiing door te dringen om het wild te verdrijven; doet zijn werk langzaam maar trefzeker en heeft daarbij een heldere en krachtige stem.


Gezondheid

In de groeifase is juiste voeding en beweging van groot belang voor de ontwikkeling van de voorhand.


Aard

Aanhankelijke, trouwe, sociaal ingestelde en vrolijke hond met veel jachtpassie en allure. Een allemansvriend. Niet nerveus en zonder spoor van enige agressie.


Bijzonderheden

De vacht vereist geen specifieke verzorging. De nagels moeten regelmatig geknipt worden.