Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Zweedse Lappenhond

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 05 Spitsen en oertypes


Rasstandaard
FCI nummer 135


Sectie
3


Herkomst

Herkomst Hond van de Zweedse Lappen (Samen). Oorspronkelijk jacht- en waakhond, later ook ingezet bij het hoeden van rendieren. Nauw verwant aan de Finse Lapinporokoira en Lapinkoira, de Finse Lappenhond-variëteiten. 


Algemeen voorkomen

Middelmatig grote, vrij stevig gebouwde hond, langer dan hoog, met ook een relatief breed hoofd. 


Schofthoogte
Van oorsprong gebruikt voor het hoeden van rendieren, waakhond en gezelschap, ook om de kinderen warm te houden in de koude nachten. Uitstekende gezinshond.


Gewicht
18-22 kg


Vacht
Bovenvacht water- en sneeuwafstotend; lang, ruw aanvoelend en glanzend, tamelijk vast tegen het lichaam gedrukt, op het hoofd en aan de binnenkant van de benen korter. Dichte, zachte wollige ondervacht. Zwart of donkerbruin.


Gebruik
Van oorsprong gebruikt voor het hoeden van rendieren, waakhond en gezelschap, ook om de kinderen warm te houden in de koude nachten. Uitstekende gezinshond.


Gezondheid

Geen rasspecifieke gezondheidsproblemen bekend.


Aard

  Hij heeft een goede “will to please” en is nu in Zweden een populaire hond voor obedience en agility training. Ondanks dat hij gemakkelijk te trainen is, vriendelijk en toegewijd aan zijn bazen, is hij ook redelijk eigenwijs, en doet de dingen graag op zijn eigen manier. Hij voelt zich het beste als hij niet in een strak keurslijf hoeft te lopen. Zijn liefde voor zijn bazen en speciaal voor kinderen maakt hem tot een fijne familiehond.
Daar de Zweedse Lappenhond van oorsprong een ras is dat altijd hard heeft moeten werken zal hij als huishond ook de nodige afleiding en activiteiten moeten krijgen anders kan hij zich ontwikkelen tot een nerveuze hond die zijn energie niet kwijt kan. Net als meerdere rassen uit de spitshondengroep kan ook de Zweedse Lappenhond zijn stem goed gebruiken, dit is in de opvoeding goed te sturen, daar het een intelligent ras is.


Bijzonderheden

Het lange haar vraagt relatief weinig verzorging.