Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

West-Siberische Laika

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 05 Spitsen en oertypes


Rasstandaard
FCI nummer 306


Sectie
2


Herkomst

Eén van de 6 Laikatypen waarvan er 3 door de FCI erkend zijn. Vindt zijn oorsprong in West en Centraal  Siberië en de Oeral. We onderscheiden  twee typen, het Mansitype en het Hantytype. Het Mansitype is lichter gebouwd en hoogbeniger dan het Hantytype.


Algemeen voorkomen

De meest populaire van de drie Laikarassen, middelgroot, droog, krachtig en atletisch gebouwd. Heeft een natuurlijk uiterlijk en een zeer groot uithoudingsvermogen


Schofthoogte
reu: 55-62 cm, teef: 51-58 cm.


Gewicht
reu: 55-62 cm, teef: 51-58 cm.


Vacht
Bovenvacht stug en recht, rijke, zachte ondervacht. Komt voor in diverse kleuren zoals wit, grijs, rood, bruin en in elke mogelijke combinatie en schakering van deze kleuren


Gebruik
Jachthond voor allerlei soorten wild. In Rusland voornamelijk op pelsdieren en in Scandinavië voornamelijk op groot wild als eland, wild zwijn en beer maar tevens op veerwild. Bij het jagen zoekt de hond zelfstandig een groot gebied af, geeft door te blaffen aan waar het wild zich bevindt en houdt het op de plaats totdat de jager arriveert en aan kan leggen. Deze typische manier van jagen kan en mag in Nederland niet uitgeoefend worden. Een veelzijdige hond die, als men niet in de gelegenheid is met hem te jagen, inzetbaar is bij verschillende hondensporten zoals speurwerk, zweetwerk en reddingswerk.


Gezondheid

De West Siberisch Laika kan epilepsie, oogproblemen en gebitsproblemen hebben.

 De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
 Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

 De oog-test worden door een specialist uitgevoerd dmv een ECVO-oogtest.

 Bij de ECVO oogtest is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron: Loes Scharenborg


Aard

  Open, zachtaardig en gevoelig en zeer aanhankelijk. Loyaal naar gezin en roedel maar met en sterke persoonlijkheid. Hoort niet angstig te zijn. Heeft menselijk gezelschap nodig. Reuen zeer sociaal naar teefjes maar dominanter naar mannelijke soortgenoten. Een niet moeilijk te trainen hond, mits er consequent en rechtvaardig met hem omgegaan wordt. Een harde aanpak dient vermeden te worden. Een hond waarmee gewerkt moet worden en die veel beweging en geestelijke uitdaging nodig heeft. Krijgt hij dat niet dan kunnen gedragsproblemen ontstaan.


Bijzonderheden

Niet geschikt voor mensen die niet voldoende tijd aan hun hond kunnen of willen besteden. Vanwege de grote jachtpassie niet geschikt voor mensen die hun honden altijd overal los willen laten lopen of onvoorwaardelijke gehoorzaamheid eisen. Verzorging: minstens twee maal per jaar een periode van sterke rui waarbij de hond de ondervacht verliest.