Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Siberian Husky

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 05 Spitsen en oertypes


Rasstandaard
FCI nummer 270


Sectie
1


Herkomst

  Sledehond, gespecialiseerd in het vervoer van lichte lasten met gematigde snelheid over lange afstand; een "stayer" bij uitstek. Afkomstig uit Siberië, in Alaska geïmporteerd en daar de geliefde sledehond tijdens de "Goldrush"eind 19e, begin 20e eeuw.


Algemeen voorkomen

Middelmatig grote werkhond die kracht, snelheid en uithoudingsvermogen in zich verenigt. Zijn gangwerk is licht, gracieus en schijnbaar moeiteloos. Vriendelijke, geïnteresseerde, waakzame expressie.


Schofthoogte
reuen 53,5-60 cm, teven 50,5-56 cm


Gewicht
reuen 20,5-28 kg, teven 15,5-23 kg


Vacht
Dubbele vacht: ondervacht zacht en dik, bovenvacht langer en aanliggend. Alle kleuren zijn toegestaan: wit, wit met grijs, zwart of rood, al dan niet met aftekeningen of masker. Typisch is de oogkleur: behalve bruin komt ook blauw voor, en het is toegestaan dat een hond één blauw en één bruin oog heeft, of zelfs bruinblauwe ogen.


Gebruik
Veelgebruikt als sledehond, vroeger in Alaska vooral in het dagelijkse leven, nu wereldwijd recreatief en in de wedstrijdsport. Gaat uiterst economisch met zijn krachten om. Wordt in Nederland vooral gefokt en gehouden door mensen die met de honden werken. Maakt in het buitenland, met een wat ander (zwaarder) type, furore als tentoonstellingshond.


Gezondheid

De Siberische Husky kan HD (heupdysplasie) en Oogafwijkingen (oa PRA en Cataract) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD en Oog-testen worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

Voor PRA (oogaandoening) is een DNA-test beschikbaar. Hiervoor wordt DNA of bloed afgenomen en opgestuurd.
Bij PRA staat A voor een hond die vrij is van de aandoening, B is een drager en C is een lijder (zal waarschijnlijk PRA ontwikkelen).
De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.

Bron:Loes scharenborg


Aard

  De Siberian Husky is dé hond voor u als u: * niet (hele dagen) werkt of anderszins van huis bent * graag actief bezig wilt zijn met uw hond (ook bij slecht weer) zoals wandelen, -  harlopen, fietsen, steppen * het geen punt vindt dat uw hond alfijd aangelijnd moet zijn * het geen punt vindt dat uw siertuin een hondenspeelplaats wordt met degelijk   -  hekwerk rondom * accepteert dat uw hond niet af te richten is (zoals bijv. een herdershond) * beseft dat deze hond uw erf niet 'bewaakt' * van stofzuigen houdt (minimaal 2 x per jaar complete verharing - zakken vol !) * eventueel een tweede hond in huis neemt (hebt) * zich realiseert dat herplaatsing niet eenvoudig is * niet in de eerste plaats valt op het fraaie uiterlijk, maar op het enthousiaste, - vriendelijke, en vooral werkzame karakter van dit ras


Bijzonderheden

Tijdens het ruien enorm vachtverlies, meestal laat de complete ondervacht los. Dan dus intensief borstelen gewenst, verder nauwelijks onderhoud.