Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Russisch-Europese Laika

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 05 Spitsen en oertypes


Rasstandaard
FCI nummer 304


Sectie
2


Herkomst

Eén van de 6 Laikatypen, waarvan er 3 door de FCI zijn erkend. De Russisch-Europese Laika is de minst verspreide en daarmee de minst bekende van deze 3 rassen. Komt van oorsprong uit het noordelijke gebied van het Europese deel van Rusland. Is nauw verwant aan de Karelische Berenhond, maar over het algemeen lichter gebouwd.


Algemeen voorkomen

De kleinste van de drie Laikarassen, middelgroot, droog en krachtig gebouwd. Heeft een natuurlijk uiterlijk en een zeer groot uithoudingsvermogen.


Schofthoogte
Reu: 52-58 cm, teef: 48-54 cm


Gewicht
20-25 kg


Vacht
Bovenvacht stug en recht, ondervacht goed ontwikkeld en zacht. Voornamelijk zwart met wit, variërend van bijna geheel zwart tot bijna geheel wit, maar ook grijs en peper en zout. Ticking op de ledematen is niet gewenst, een rode kleur evenmin.


Gebruik
Jachthond voor allerlei soorten wild, van klein wild, zoals eekhoorn, marterachtigen en veerwild tot groot wild, zoals eland, beer, wild zwijn en lynx. De hond moet zelfstandig een groot gebied afzoeken, geeft door te blaffen aan waar het wild zich bevindt en houdt het op de plaats, zodat de jager kan naderen en aan kan leggen. Deze typische manier van jagen kan en mag hier in Nederland niet uitgeoefend worden.


Gezondheid

De Russisch Europese Laika kan epilepsie hebben.

 De kans dat deze aandoening bij een hond uit geteste/gecontroleerde ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste/gecontroleerde ouders. 
Vraag dus aan de fokker naar de voorouders en de ziektegeschiedenis van hen, een goede fokker kent zijn lijnen en vertelt hier graag en open over.

Bron: Loes Scharenborg


Aard

Open, vriendelijk, zeer aanhankelijk en gevoelig. Loyaal naar het gezin en de roedel en hoort niet angstig te zijn. Heeft menselijk gezelschap nodig. Met betrekking tot vreemden kan hij iets gereserveerd zijn. Heeft een sterk gevoel voor territorium en kan agressief reageren als een vreemde hond de roedel nadert. Reuen zijn over het algemeen dominant naar andere reuen. Een energieke hond met veel temperament, die vaak een aanleiding vindt om luidruchtig te zijn.
Het is een niet moeilijk te trainen hond, mits hij een consequente en rechtvaardige opvoeding krijgt, waarbij een harde aanpak moet worden vermeden. Een hond waar mee gewerkt, bij voorkeur gejaagd, moet worden en die veel beweging en geestelijke uitdaging nodig heeft. Zo niet dan kunnen gedragsproblemen ontstaan.


Bijzonderheden

Niet geschikt voor mensen die niet voldoende tijd aan hun hond kunnen of willen besteden. Vanwege de grote jachtpassie ook niet geschikt voor mensen die hun hond altijd en overal los willen laten of onvoorwaardelijke gehoorzaamheid eisen.
Verzorging: minstens twee maal per jaar een periode van sterke rui, waarbij hij de ondervacht verliest.