Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Oost-Siberische Laika

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 05 Spitsen en oertypes


Rasstandaard
FCI nummer 305


Sectie
2


Herkomst

Eén van de 6 Laikatypen, waarvan er 3 door de FCI zijn erkend. Vindt zijn oorsprong in het oostelijke deel van Siberië, ten oosten van de rivier Jenisej tot aan de Stille Oceaan. In dit gebied, zo groot als Europa, zijn een aantal locale variaties ontstaan, die qua type en grootte van elkaar kunnen verschillen


Algemeen voorkomen

De grootste van de drie Laikarassen, middelgroot, droog en krachtig gebouwd. Heeft een natuurlijk uiterlijk en een zeer goed uithoudingsvermogen. Qua verschijning niet homogeen.


Schofthoogte
reu: 55-64cm, teef: 51-60cm


Gewicht
25-35kg


Vacht
Bovenvacht stug en recht, ondervacht goed ontwikkeld en zacht. Black and tan met lichte aftekeningen (karamis), peper en zout, gevlekt of bont, wit, grijs, zwart, rood en bruin in alle nuances.


Gebruik
Jachthond voor allerlei soorten wild. In het gebied van oorsprong voornamelijk gebruikt voor de jacht op pelsdieren, zoals eekhoorn en sabeldier, maar ook op beer. In het westelijke deel van Rusland, de Baltische staten en Scandinavië veelal gebruikt voor de jacht op groot wild, zoals eland, beer, wild zwijn en lynx en op veerwild, zoals hoenderachtigen. De hond moet zelfstandig een groot gebied afzoeken, geeft door te blaffen aan waar het wild zich bevindt en houdt het op de plaats, zodat de jager kan naderen en aan kan leggen.


Gezondheid

De Oost Siberisch Laika kan epilepsie, huidproblemen (allergie), oogproblemen en gebitsproblemen hebben, evenals een aantal HD (heupdysplasie). 

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
 Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

 De HD-test worden door een specialist uitgevoerd.
 Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
 De ogen worden getest mbv de ECVO-oogtest.

 De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
 Bij de ECVO oogtest is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron: Loes Scharenborg


Aard

Evenwichtig, kalm, aanhankelijk en gevoelig. Loyaal naar het gezin en de roedel. Heeft menselijk gezelschap nodig. Tegenover vreemden open en vriendelijk, teven kunnen gereserveerder zijn. Heeft een sterk roedelinstinct en kan agressief reageren als een vreemde hond de roedel nadert. Reuen zijn over het algemeen dominant naar andere reuen. Is onverschrokken en moedig en hoort niet angstig te zijn. De blafdrempel is per hond verschillend. Het is een niet moeilijk te trainen hond, mits hij een consequente en rechtvaardige opvoeding krijgt, waarbij een harde aanpak moet worden vermeden. Het ras wordt vrijwel uitsluitend gefokt voor jagers door jagers. Daarom een hond met een zeer grote jachtpassie waar mee gewerkt, bij voorkeur gejaagd, moet worden en die veel beweging en geestelijke uitdaging nodig heeft. Zo niet dan kunnen gedragsproblemen ontstaan.


Bijzonderheden

Niet geschikt voor mensen die niet voldoende tijd aan hun hond kunnen of willen besteden. Vanwege de grote jachtpassie ook niet geschikt voor mensen die hun hond altijd en overal los willen laten of onvoorwaardelijke gehoorzaamheid eisen. Verzorging: minstens twee maal per jaar een periode van sterke rui, waarbij hij de ondervacht verliest.