Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Noorse Elandhond Grijs

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 05 Spitsen en oertypes


Rasstandaard
FCI nummer 242


Sectie
2


Herkomst

Noors nationaal ras, inzetbaar bij de jacht op vooral eland, die hij opspoort en blaffend stelt. Gemaakt om dag in dag uit in ruig terrein te werken, gebouwd op uithoudingsvermogen en wendbaarheid.


Algemeen voorkomen

Compacte, vierkante bouw, stevig gespierd, een onbedorven natuurras. 


Schofthoogte
reuen 52 cm, teven 49 cm


Gewicht
25-30kg


Vacht
Middelmatig lange, dikke bovenvacht met recht haar, korter op het hoofd en de voorkant van de benen; zachte ondervacht. Bovenvacht grijs in diverse schakeringen, afhankelijk van de aanwezigheid van zwarte punten in het haar. Lichtere aftekening op borst, buik, benen en onderkant van de staart, en vooral op de schouders ("harnas"). Oren en snuit zwart. Ondervacht lichtgrijs.


Gebruik
Werkt los of aangelijnd een wildspoor uit. Bij los werken moet de hond door fel blaffen aangeven dat hij wat gevonden heeft, zodat de jager weet waarheen hij komen moet. Dat kan door ongebaand terrein even duren; in de tussentijd moet de hond voorkomen dat de eland er vandoor gaat


Gezondheid

Geen rasspecifieke aandoeningen bekend.


Aard

Onverschrokken en moedig, zelfstandig en energiek. Gericht op mensen, vriendelijk, waaks, maar niet agressief tegen vreemden. Redelijk gehoorzaam te krijgen, maar nooit helemaal.


Bijzonderheden

Buiten de normale wekelijkse borstelbeurt vraagt de vacht geen bijzonder onderhoud.