Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Noorse Buhund

door: Cela den Biesen | website
© Cela den Biesen, www.kluifje.com
© Cela den Biesen, www.kluifje.com

FCI Groep 05 Spitsen en oertypes


Rasstandaard
FCI nummer 237


Sectie
3


Herkomst

De Noorse Buhund behoort tot de Scandinavische rassen en valt onder de groep Spitsen en Oertypes. Het Noorse woord BU betekent boerderijtje of stalletje en geeft daarmee al aan dat de hond vroeger gebruikt werd als erfhond - waarbij men het begrip erf zeer ruim moet nemen. Hij was inzetbaar voor vele taken zoals vernietiger van ongedierte, het hoeden van schapen en bewaker. Bij het minste onraad slaat de blafgrage Noorse Buhund aan, hij is echter te vriendelijk om vreemden op afstand te houden.


Algemeen voorkomen

De opvallendste karaktereigenschappen zijn vriendelijk, levendig, gevoelig, (zacht)moedig, vrolijk, zelfbewust, waaks en avontuurlijk.

De zeldzame Noorse Buhund is een typische spitshond die iets kleiner is dan de gemiddelde grootte (reu 43-47 cm. teef 41-45 cm.), vierkant is gebouwd, met spitse rechtopstaande oren en een op de rug gedragen, krachtig gekrulde staart. De dubbele vacht bestaat uit een bovenvacht (dicht, goed aanliggend, stevig stokhaar) die langer is rond de nek, borst, achterzijde poten en staart en een ondervacht die kort, zacht en zeer dicht is. Hiermee is hij goed bestand tegen het klimaat in het land van oorsprong, temperaturen boven de 15° is voor hem al warm. De kleur varieert van roodbruin tot crème, bijna wit, al dan niet met enige witte aftekening. Vaak komen zwarte haren voor, verdeeld over de gehele vacht. Rond de snuit is de hond in meer of mindere mate zwart gepigmenteerd. Er bestaat ook een zwarte variëteit. De crèmekleurige hond komt echter het meest voor. De Noorse Buhunden populatie is zeer klein: in Nederland lopen er ongeveer honderd rond.


Schofthoogte
reuen 43-47 cm, teven 41-45 cm


Gewicht
reuen ongeveer 14-18 kg, teven 12-16 kg


Vacht
Dikke, volle en stevige, aanliggende bovenvacht, op hoofd en voorkant van de benen iets korter, zachte en dichte ondervacht. Tarwekleurig of zwart. De dubbele kortharige vacht heeft weinig verzorging nodig. De Noorse Buhund is erg schoon. De vacht is waterafstotend en vuilwerend. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende. Tijdens de rui dient vaker geborsteld worden om de loskomende onderwol beter kwijt te raken. Geschikt hiervoor is het zogenaamde herdersharkje.


Gebruik
Deze Viking van ideale grootte is geschikt voor sportieve mensen met een evenwichtig karakter die voldoende tijd hebben om veel met de hond te ondernemen. De Noorse Buhund is een vocale hond met pit en ongeschikt voor beginners.


Gezondheid

Het ras heeft een sterke gezondheid en kent een rasspecifieke aandoening: Buhundcataract. Voor de volledigheid: er zijn Buhunden bekend met Patella luxatie, epilepsie, HD en slechte gebitten.


Aard

De opvallendste karaktereigenschappen zijn vriendelijk, levendig, gevoelig, (zacht)moedig, vrolijk, zelfbewust, waaks en avontuurlijk.

Het is een energieke bedrijvige hond die nog dicht bij de natuur staat. Hij is een verwoed graver. Hoewel een jachtinstinct niet aanwezig hoort te zijn bij dit ras zijn er toch veel types die graag jagen op (klein) wild. Hij heeft veel en vaak beweging nodig. Het liefst rent hij onaangelijnd door de natuur waar deze hond graag verkoeling in het water zoekt – de jagende uitvoering zal men met veel geduld moeten leren gehoorzamen tijdens het loslopen. Ze kunnen goed opschieten met soortgenoten, die doldriest doch goedbedoeld benaderd worden of waarbij ze conflictvermijdend gedrag vertonen. Mits ze buiten genoeg beweging en afleiding krijgen zijn het binnenshuis meestal aanhankelijke en rustige honden. Krijgt de Noorse Buhund te weinig afwisseling dan zal hij zelf op onderzoek uitgaan en zijn eigen(wijze) bezigheden zoeken. Ze hebben een hoog knuffelgehalte en zijn dol op veel en positieve aandacht van (hun) mensen.

De Noorse Buhund kan door zijn zachtaardige karakter met veel liefde, consequent en duidelijk worden opgevoed en nóóit met harde hand. Door zijn slimheid en nieuwsgierige aard leert hij snel. Het eindeloos herhalen van oefeningen ligt hem niet. De Noorse Buhund houdt van afwisseling en actie en absoluut niet van saai. Dit komt goed van pas bij het speels (aan)leren zoals in de behendigheidsport of speurwerk. Zoals het een goede erfbewaker betaamt, blaft hij graag. Met een consequente opvoeding van pup af aan is deze luidruchtigheid binnen de perken te houden. Door zijn onderzoekende aard zal hij niet altijd, zoals zijn Nederlandse collega de honkvaste Keeshond, de erfgrens respecteren. Een solide afrastering rond de tuin is noodzakelijk.


Bijzonderheden

De belangen van de Noorse Buhund worden behartigd door Scandia vereniging van liefhebbers en fokkers van Scandinavische spitshondenrassen: www.scandia-rasvereniging.nl

Wilt u weten hoe een Noorse Buhund in de dagelijkse praktijk ‘werkt’, kijk dan op www.kluifje.com en geniet (dagelijks) van de doldwaze capriolen van Noorse Buhund Skip.

Hoe het allemaal begon

29-05-2012 | door: Cela den Biesen | website

Nadat wij plotseling op de dag voor Oudjaar afscheid hadden moeten nemen van onze IJslandse Hond (bijna 16 jaar), verwelkomden we na 5 dagen al een jonge Noorse Buhund van ruim anderhalf. We hadden altijd gedacht dat wanneer onze hond overleed we een rouwperiode in acht zouden moeten nemen om daarna weer optimaal van een nieuwe pup te kunnen genieten. Maar, zoals vaak in het leven liep het anders verwacht.

© Cela den Biesen, www.kluifje.comHet was grauw op Nieuwjaarsdag en veel te stil in huis. Het enige wat we konden doen was de hond afmelden bij de diverse instanties via internet. Zo kwamen we ook op de Scandia site terecht waar een prachtige Noorse Buhund, met heel eigenwijs zijn koppie afgewend, als herplaatser werd gepresenteerd. Plaatsing: de dag voor Oudjaar, dezelfde dag als... We hebben gebiologeerd naar die foto van die eigenwijze, knappe jonge hond zitten staren. Hij had meteen zijn eigen plek in ons hart veroverd.

We hoefden er eigenlijk geen moment over na te denken. Ons leven is niet compleet zonder een hond. Hoe dan ook zou er toch weer een Spitshond komen. We belden voor achtergrondinformatie met de fokster. Dat klonk meteen goed en we werden nog enthousiaster. We kregen het nummer van de eigenaars en het klikte meteen. We spraken af om kennis te komen maken. Het klinkt heel raar, maar vanaf het ogenblik dat we de internetfoto zagen was hij onze hond. Het duurde voor ons gevoel veel te lang voordat we hem mochten ophalen. Vol verwachting stonden we voor de deur. Had onze intuïtie ons niet bedrogen, zou deze hond voor ons én voor hem de juiste keuze zijn?

© Cela den Biesen, www.kluifje.comDe deur ging open en daar stond Skip; het wás hem gewoon en het gevoel was meteen wederzijds. Voor de eigenaren was het uiteraard moeilijk om hun hond af te staan. Ik bewonder hen dat zij kozen voor wat voor Skip het beste was. We zijn ze bovendien nog elke dag dankbaar dat ze veel energie in zijn opvoeding hebben gestoken. Na een ongedwongen gesprek over alle ‘ins & outs’ en met de afspraak voor een proefperiode voor beide partijen, mochten we hem mee naar huis nemen - wij wisten toen al dat we Skip nooit meer terug zouden geven. Skip liep met ons mee en stapte volvertrouwen in de auto.

© Cela den Biesen, www.kluifje.comThuis voelde het meteen of hij nooit ergens anders had gewoond. ’s Avonds liep hij uit zichzelf mee naar de slaapkamer en vleide zich als vanzelfsprekend aan het voeteneinde. We waren meteen ingepalmd. Saillant detail: van de vorige eigenaars hoorden we de volgende dag dat de hond bij hen nooit op de bovenverdieping was geweest.

De Noorse Buhund schijnt de voorvader van de IJslandse Hond te zijn. Ondanks de verwantschap heeft Skip een bijna tegenovergesteld karakter. Van vergelijken was daarom geen sprake. Het is eigenlijk zelfs aan de enthousiaste jeugdige Skip te danken dat we het afscheid van onze vorige hond beter hebben kunnen accepteren. Want door zijn energie en levenslust zagen we pas hoe oud onze overleden hond eigenlijk was.

© Cela den Biesen, www.kluifje.comSkip is nu acht jaar. We zijn een onafscheidelijk team en wandelen en spelen vele uren per dag. Dat wil zeggen: wij wandelen en Skip die rent, zwiert, springt, vliegt, graaft en jaagt. Het is heerlijk om te zien hoe Skip geniet en hoe goed hij hier op zijn plek is. Bij zijn vorige eigenaren wilde hij nog wel eens weglopen. Dat is wellicht debet aan het zelfstandige karakter van de Noorse Buhund. Of misschien was het zijn onbezonnen jeugdig enthousiasme. Wij geloven graag dat hij op zoek was naar ons. Wat zijn we blij dat we elkaar gevonden hebben!