Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Mexicaanse Naakthond, medio

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 05 Spitsen en oertypes


Rasstandaard
FCI nummer 234


Sectie
6


Herkomst

Ook bekend onder de naam Xoloitzcuintle, afgekort Xolo, genoemd, naar de Aztekengod Xoloth. Geliefd bij de Azteken, niet alleen als gezelschapshond maar ook als offer en als delicatesse. Een van de drie door de FCI erkende naakthondenrassen (de andere zijn de Chinese en de Peruaanse). Naakthonden kunnen, anders dan vachthonden, zweten, dus ze hoeven niet te hijgen om warmte kwijt te raken.


Algemeen voorkomen

Elegante, slanke, adellijke, sportieve hond met een flink uithoudingsvermogen. Meest typische kenmerk is het - zo goed als - ontbreken van haar, en soms ook een deel van het gebit.


Schofthoogte
35-45 cm.


Gewicht
Afhankelijk van grootte; van 4 - 20 kg


Vacht
Uiteraard moet de vacht op een naakthond zo goed als ontbreken, maar op de schedel, aan de staartpunt en de voeten mag wat haar voorkomen. De huid is bruin- tot blauwgrijs en wordt 's zomers onder invloed van de zon donkerbruin tot zwart. Vlekjes op het lichaam zijn toegestaan.


Gebruik
Wint populariteit als gezelschapshond.


Gezondheid

De Mexicaanse Naakthond kan oog-, huid- en tandproblemen hebben. Daarnaast kan ook epilepsie voorkomen.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De ECVO oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
De uitslag behoort VRIJ te zijn.

Let erop dat er in de voorouders ook behaarde varianten zitten, teveel naakte honden geeft een grotere kans op missende tanden.

Bron:Loes Scharenborg 


Aard

Levendig en alert, vriendelijk en aanhankelijk tegenover bekenden. Gemakkelijk op te voeden. Waaks en afstandelijk tegenover vreemden.


Bijzonderheden

De huid moet regelmatig worden ingevet. Is gevoelig voor zonlicht. Te lang onbeschermd aan de zon blootstellen is af te raden.