Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Finse Spits

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 05 Spitsen en oertypes


Rasstandaard
FCI nummer 49


Sectie
2


Herkomst

Nationale ras van Finland, al honderden jaren door het hele land gebruikt voor verschillende soorten jacht. Nog steeds zeer geliefd in eigen land, maar komt ook veel voor in Zweden. Stoer en gehard natuurras.


Algemeen voorkomen

Typische Spits, met een - door de warme vachtkleur en de wakkere, expressieve gezichtsuitdrukking - frisse en vrolijke uitstraling.


Schofthoogte
reuen 47 cm, teven 42 cm, met een afwijking naar boven of onder van 3 cm


Gewicht
reuen 12-13 kg, teven 7-10 kg


Vacht
Bovenvacht op het lichaam vrij lang en uitstaand, in de nek en op de rug tamelijk hard. Vooral bij reuen op de schouders harder haar. Broek en staart lang en zacht, gezicht en benen verder kort behaard. Kleur warm (goud)bruin, liefst sprankelend van tint, met een iets lichtere schakering in de oren, op wangen, keel, borst, buik, binnenkant benen en in de broek en staart. Ook de dikke, dichte en korte ondervacht is lichter van tint. Een wit streepje op de borst en wit aan de voeten is toegestaan


Gebruik
Jachthond die wild (voornamelijk korhoen en auerhoen, maar ook wel beer en eland) opspoort, opstoot en door op strategische momenten te blaffen de aandacht ervan gevangen houdt, zodat de jager zijn werk kan doen.


Gezondheid

Er zijn geen ernstige rasspecifieke gezondheidsproblemen.


Aard

Zelfstandig: wel bereid tot samenwerking met de mens, maar wil tot op zekere hoogte zijn eigen gang kunnen gaan. Levendig en energiek, pittig en zelfbewust. Waaks en gereserveerd ten opzichte van vreemden, maar nooit kwaadaardig. Het gebruik van zijn stem is een wezenlijk onderdeel van zijn werktaak als jachthond - met andere woorden: hij blaft veel.


Bijzonderheden

Geen bijzonder zorg vereist, buiten de normale borstelbeurt