Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Dwergkeeshond

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 05 Spitsen en oertypes


Rasstandaard
FCI nummer 97


Sectie
4


Herkomst

De Keeshond is een type hond dat vanaf circa 400 vóór Christus op verschillende plaatsen in Europa voorkwam, als bewaker van huis en hof. Pas in de 19e eeuw ontstonden naast het grote slag (dat wat kleiner was dan het slag dat nu als "groot" wordt omschreven) ook de kleinere slagen, die geliefd werden als gezelschapshond. Komt voor in veel variëteiten: vele kleuren en grootteslagen; dit is de kleinste.


Algemeen voorkomen


Schofthoogte
20 cm, met een afwijking van 2 cm naar boven of beneden


Gewicht
ongeveer 2 kg, afhankelijk van de grootte


Vacht
Bovenvacht lang, recht, afstaand, fluwelig op gezicht, oren, voorkant van de benen en de voeten. Ondervacht kort en dik. Kleuren: zwart, bruin, wit, oranje, wolfsgrauw, crème, champagnekleurig, crème-sable, oranje-sable, black and tan en bont (witte grondkleur met zwarte, bruine, grijze of oranje vlekken).


Gebruik
Ideale waakhond, moedig, maar niet agressief. Aangename gezelschapshond, die niet moeilijk op te voeden is.


Gezondheid

Bij de kleinere variëteiten komt incidenteel patella luxatie voor.

Problemen die regelmatig in dit ras voorkomen:
Open fontanel.


Aard

Vrolijk en vriendelijk, soms wat eigenwijs, zeer nieuwsgierig. Bijzonder gehecht aan zijn eigen mensen, oplettend en leergierig. Beslist geen schoothondje. Zeer waakzaam en bij onraad snel geneigd tot blaffen.


Bijzonderheden

Uiteraard vraagt de rijke beharing de nodige verzorging, waarbij vooral de discipline om de vacht een à twee keer per week geheel door te borstelen, van groot belang is