Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Chow Chow

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 05 Spitsen en oertypes


Rasstandaard
FCI nummer 205


Sectie
5


Herkomst

In Engeland ontwikkeld ras van Chinese oorsprong. In China al zo'n 3000 jaar bekend. Van origine veelzijdige gebruikshond: voor de jacht, voor het hoeden van vee, voor het bewaken van huis en hof, als bont- en vleesleverancier én als gezelschapshond. Momenteel in China (zo goed als) uitgestorven, maar wereldwijd bekend als gezelschapshond.


Algemeen voorkomen

Middelgroot, voor een Spits aan de stevige kant, straalt rust en waardigheid uit. Drie typische kenmerken: blauwe tong (in een liefst helemaal donkere mond), 'scowl' (zurige, fronsende uitdrukking ten gevolge van de plaatsing van de oren) en de steile achterhand, verantwoordelijk voor het aparte steltachtig gangwerk.


Schofthoogte
reuen 48-56 cm, teven 46-51 cm


Gewicht
25-40kg


Vacht
Langharig of (minder vaak) kortharig. Langharig: overvloedig rijke, rechte en harde, uitstaande bovenvacht met dikke, wollige ondervacht. Om de hals een rijke kraag en met een duidelijke broek aan de achterbenen. Kortharig: korte, overvloedige, dichte, recht uitstaande bovenvacht, plucheachtig, met wollige ondervacht. Kleuren: rood in alle mogelijke tinten, vaak met een lichte schakering op staart en in de broek, verder zwart, reekleur (grijsachtig rood), blauw en crème. Ook wit is erkend. Dit is echter zeer zeldzaam en komt nog wel voor in Duitsland en Oost-Europa


Gebruik
Destijds inzetbaar voor vele taken, sinds de komst naar het westen alleen nog gebruikt als gezelschapshond. Desondanks is de natuurlijke aanleg voor jagen en waken in de meeste Chows nog volop aanwezig.


Gezondheid

Entropion komt in dit ras frequent voor, evenals problemen in de knie (zwakke kruisbanden). Zie op deze website de WKHS Gezondheidsinventarisatie.

Problemen die regelmatig in het ras voorkomen:
Oogproblemen;
Problemen veroorzaakt door een overdreven hoeveelheid huid


Aard

Zelfstandig en eigenzinnig. Zeer gehecht aan hem bekende mensen, onverschillig tot afwijzend tegen vreemden. Bijzonder waaks, maar niet luidruchtig. Al vanaf zeer jonge leeftijd zindelijk, 'katachtig' schoon op zichzelf.
De Chow kan onverschillig of afwijzend zijn.


Bijzonderheden

De langharige variëteit vraagt ten minste wekelijks een uitgebreide kambeurt; tijdens de halfjaarlijkse rui nog intensiever. De kortharige vacht vergt door het jaar heen niet veel onderhoud, maar ruit ook flink, want de ondervacht is even dicht als bij de langhaar