Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum
Hondenforum

Alaska Malamute

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 05 Spitsen en oertypes


Rasstandaard
FCI nummer 243


Sectie
1


Herkomst

Grote, stevig gebouwde Amerikaanse sledehond met flinke jachtpassie. Vriendelijk voor mensen, niet altijd even verdraagzaam ten opzichte van andere honden


Algemeen voorkomen

Hond met een krachtige, waardige en trotse uitstraling. Wolfachtig uiterlijk, maar met een zachte expressie in zijn bruine ogen.


Schofthoogte
reuen 63,5 cm, teven 58,5 cm


Gewicht
reuen 38,5 kg, teven 34 kg


Vacht
Middellange beharing, met een dikke en grove bovenvacht en een zeer dicht ingeplante, vettige en wollige, 2,5 tot 5 cm lange ondervacht. Zilvergrijs tot zwart op rug, lichaam en hoofd, met wit op het onderlichaam, benen en voeten, en als aftekening in het gezicht. Eenkleurig wit is ook toegestaan.


Gebruik
Oudste Amerikaanse ras, in Alaska gebruikt als sledehond voor het trekken van zware lasten. Befaamd om zijn uithoudingsvermogen en kracht.


Gezondheid

De Alaskan Malamute kan HD (heupdysplasie), Coat Funk (CF), Dwerggroei (Chrondodysplasie), Epilepsie, Oogaandoeningen (oa Cone Degeneration Disease of CD en Cataract) en Hypothyreoïdie (primair en secundair) hebben.

 De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
 Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

 De HD, Hypothyreoidie en oog-test worden door een specialist uitgevoerd. 
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
 De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

 Bij CD staat N voor een hond die vrij/non-carrier is van de aandoening, C is een drager/carrier en A is een lijder/affected (zal waarschijnlijk PRA ontwikkelen).
 De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.

 Hypothyreoidie wordt getest met een bloedonderzoek op waarden van T4 en TSH.

Bron: Loes Scharenborg


Aard

Zeer eigenzinnig. Hebben niet ‘the will to please’ zoals o.a. herderachtigen. Naar mensen toe zijn ze aanhankelijk en vriendelijk. Geen eenmanshond. Naar andere honden kunnen ze behoorlijk onverdraagzaam, dominant zijn. Ze hebben een zeer consequente opvoeding en socialisatie nodig. Absoluut niet met harde hand. Het zijn geen honden voor beginnende hondenliefhebbers. Ze zijn over het algemeen niet waaks. Sommige honden kunnen moeilijk alleen thuis zijn. Ze hebben veel beweging nodig zoals dagelijks lange wandelingen en wekelijks rennen naast de fiets. Onvoldoende beweging uit zich in sloop en huil gedrag. Door hun enorme jachtinstinct en dominantie naar andere honden toe kunnen zij vrijwel nooit los lopen. Malamutes zijn inventief en atletisch, een goede omheining rondom tuin of erf is vereist.


Bijzonderheden

Kan flink ruien, vooral bij het verlies van de wintervacht. Verder vraagt de vacht niet veel zorg, buiten zo nu en dan een borstelbeurt