Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Dashond Standaard, ruwhaar

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 04 Dashonden


Rasstandaard
FCI nummer 148


Sectie


Herkomst

De Dashond of Teckel komt uit Duitsland en is een lage, kortbenige jachthond, zeer gespierd en krachtig gebouwd met een fiere hoofdhouding en een alerte uitdrukking. Is daarbij een vrolijke en schrandere gezelschapshond. De ruwharige variëteit is in het verleden ontstaan door inkruising van de ruwharige Duitse Pinscher en de Schnauzer.


Algemeen voorkomen

Een lage en langgerekte maar compacte verschijning met korte, rechte voorbenen en sterk van bot; de borstkas is ruim en diep en opvallend is het sterk vooruitspringende borstbeen. Het hoofd is langgestrekt, scherp en droog besneden met een attente uitdrukking. 


Schofthoogte
De Ruwharige Teckel komt in drie groottes voor en bepalend hiervoor is de maat van de borstomvang, gemeten op de leeftijd van tenminste 15 maanden. Borstomvang van de Standaard: boven de 35 cm


Gewicht
Dashond, standaard 9-10 kg.


Vacht
Op het hele lichaam gelijkmatig aanliggend, dicht, draadachtig dekhaar met onderwol; aan de snuit een duidelijke baard. De wenkbrauwen zijn borstelig. Alleen de oren zijn korter behaard en bijna glad. Wildzwijnkleurig (komt meeste voor): black and tan patroon waarbij in het zwart witte haarpunten voorkomen; eenkleurig: rood, roodgeel, geel met of zonder zwarte haartjes (gesticheld); tweekleurig: diepzwart of bruin met roestbruine of gele aftekening; gevlekt/gestroomd: zwart, rood of grijs met onregelmatige witte vlekken, waarbij noch de donkere, noch de lichtere kleur mag overheersen


Gebruik
De Ruwhaar Teckel werd van oorsprong gebruikt voor de jacht onder de grond op dassen en vossen. Later werd hij meer een allround jachthond; hij werd ook ingezet voor het opdrijven van grof wild, bijvoorbeeld wilde varkens. De Ruwhaar is tegenwoordig een prima huishond die zeer op het gezin gesteld is.


Gezondheid

De Teckel kan Oogproblemen (Cataract, Distichiasis, PRA), Epilepsie en Hernia hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

Oogtest wordt door een specialist uitgevoerd.

Bij de oogtest is de uitslag VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron:LOes Scharenborg


Aard

Een schrandere en moedige jachthond die jaagt met veel passie en grote volharding. De Ruwhaar is vanwege de Schnauzerinvloed iets pittiger van aard. Als huishond vallen zijn vrolijkheid en waaksheid op. Daarbij is hij moedig, trouw en aanhankelijk maar ook slim en eigenzinnig.


Bijzonderheden

De vacht vereist geen specifieke verzorging.