Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Yorkshire Terrier

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 86


Sectie
4


Herkomst

Het ras is bekend vanaf de tweede helft van de 19de eeuw. Het kwam toen voor rond Leeds en Halifax (Engeland). Schotse textielarbeiders in Noord-Engeland kruisten hun Terriers met de lokale Terriers. Door op eenheid in type en op een steeds kleiner formaat te fokken, ontstond dit nu kleinste Terrierras. Ook buiten Engeland zeer populair.


Algemeen voorkomen

Langharig, gedrongen gezelschapshondje. Onder de overvloedige, staalblauwe vacht schuilt een krachtig en evenredig lichaam. Het hoofd is klein en vlak, de rug is kort en recht. Maakt absoluut een 'klein maar dapper' indruk


Schofthoogte
ongeveer 23 cm


Gewicht
3.1 kg


Vacht
De vacht is matig lang, volkomen recht en niet golvend. Hij glanst als zijde en doet ook zijdeachtig aan. Kleur: egaal donker staalblauw (geen zilverblauw) vanaf het achterhoofd tot de staartaanzet. De rest is warm tan.


Gebruik
Hoewel oorspronkelijk voor het Terrierwerk gefokt


Gezondheid

De Yorkshire Terrier kan PL (Patella Luxatie) hebben.

De kans dat deze aandoening bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

PL-test wordt door een specialist uitgevoerd.
Voor PL wordt er door een specialist een handmatig onderzoek verricht. Ook hier wordt een certificaat geleverd met de uitslag.

Bron:Loes Scharenborg


Aard

De Yorkshire Terrier is afkomstig uit Engeland, is levendig en actief, moedig, soms overmoedig en intelligent. Ze zijn zeer gehecht aan hun gezin en aanhalig, maar ook behoorlijk eigenzinnig. Verder zijn ze nieuwsgierig, alert en zeer waaks.


Bijzonderheden

In de volle vacht is de Yorkshire Terrier en erg arbeidsintensieve hond. Dit is vaak de reden dat veel Yorkshire Terriers die uitsluitend als huishond gehouden worden, met een kortgeknipte vacht door het leven gaan. De vacht is hierdoor veel eenvoudiger bij te houden. Een regelmatige was-, borstel- en kambeurt is dan toereikend.
De vachtverzorging van showhonden is veel intensiever en vereist de nodige vakkennis en inzet van de eigenaar. De vacht van showhonden wordt veelal beschermd tegen afbreken en vuil worden. Deze wordt geregeld met speciale producten gewassen en in papillotten gezet. De haren op het hoofdje worden in de regel met een strikje voor de ogen weggehouden.