Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

West Highland White Terrier

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 85


Sectie
2


Herkomst

Veel fokkers en jagers wilden vroeger de witte pups van Cairn Terriers niet gebruiken, maar sommigen juist weer heel graag. Door toedoen van die laatsten is dit ras ontstaan. In de begintijd werden ze genoemd naar de landgoederen waar ze werden gefokt: Roseneath en Poltalloch. Rond 1900 werd de naam West Highland White Terrier geregistreerd. Nu één van de populairste Terrierrassen.


Algemeen voorkomen

Stevig en compact gebouwd, met een rechte, sterke rug. Hij straalt, ondanks zijn formaat, een combinatie van kracht, behendigheid en eigenwaarde uit. Maakt een robuuste, sportieve indruk en heeft een ondeugende, olijke uitstraling


Schofthoogte
ongeveer 28 cm


Gewicht
tussen de 7 (teven) en 9 (reuen) kg


Vacht
De bovenvacht is hard, zonder krul en circa 5 cm lang. De ondervacht lijkt op bont en is kort, zacht en dicht. Een open beharing is zeer ongewenst. Kleur: wit.


Gebruik
Oorspronkelijk gefokt voor de jacht op de vos en de das, maar ook voor het verdelgen van ongedierte op en rond het erf. Nu een bijzonder populaire gezins- en tentoonstellingshond, die een zeer consequente opvoeding nodig heeft.


Gezondheid

De West Highland White Terrier kan PL (Patella Luxatie), huidproblemen en LCP (Calvé Legg-Perthes) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De PL en LCP-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor LCP wordt rontgenfoto gemaakt en beoordeeld.
Voor PL wordt er door een specialist een handmatig onderzoek verricht. Hierbij wordt een certificaat geleverd met de uitslag.

Bij PL is PL-vrij de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron:Loes Scharenborg


Aard

Aanhankelijk, vrolijk en veel zelfvertrouwen.


Bijzonderheden

De vacht moet bij voorkeur minimaal vier keer per jaar worden getrimd. Geregeld borstelen en kammen met een grove kam. Het toiletteren voor een tentoonstelling vraagt veel tijd en vakkennis.