Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Welsh Terrier

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 78


Sectie
1


Herkomst

In de middeleeuwen werd in Wales al geschreven over zwartrode Terriers. Later werd dit ras bekend als Black and Tan Terrier. Aan het einde van de 19de eeuw bracht men verfraaiingen aan bij dit werkhondenras en werd het in Engeland een vrij populaire tentoonstellingshond.


Algemeen voorkomen

Evenredig en compact gebouwd. De diepe borstkas, de korte rug, de gespierde benen met stevige botten en de krachtige kaken geven de indruk van een echte werkhond. Bij het lopen gaan de voor- en achterbenen recht naar voren en evenwijdig aan elkaar. De ruimte tussen de voorbenen is smal.


Schofthoogte
niet meer dan 39 cm


Gewicht
9 - 9,5 kg


Vacht
De dubbele vacht is overvloedig, draadharig, hard en zeer dicht. Enkele vacht niet gewenst. Kleuren: bij voorkeur zwart en tan of zwart/grijs en tan. Zwarte aftekeningen op de tenen of zwart beneden de hakken zijn zeer ongewenst.


Gebruik
Oorspronkelijk gefokt voor de jacht op otters, marters, bunzings, enz. Door zijn vrolijke en aanhankelijke karakter een prima huishond, die goed past in een sportief gezin met kinderen.


Gezondheid

De Welsh Terrier kan PLL (Primaire Lens Luxatie) en PL (patella luxatie) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De PL en oogtest moeten door een specialist worden uitgevoerd.
PL wordt handmatig getest.

Voor PLL moet DNA via een swab worden aangenomen en dit wordt opgestuurd naar een specialistisch laboratorium.
Omdat bij PLL naar het DNA wordt gekeken kan je 3 uitslagen krijgen: +/+ (vrij), -/+ (drager, 5 tot 10 % kans om klinische symptomen van PLL te ontwikkelen), -/- (lijder, ontwikkelen klinische symptomen van PLL en geven deze door aan nakomelingen)

Bron:Loes Schareborg


Aard

Gehoorzaam, aanhankelijk, pienter en vrolijk.


Bijzonderheden

Minimaal tweemaal per jaar moet de vacht worden geplukt met de hand of trimmes. Het tentoonstellingstoilet vraagt meer onderhoud en vakkennis.