Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Staffordshire Bull Terrier

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 76


Sectie
3


Herkomst

Oud Engels ras, waarover al in de 18de eeuw wordt geschreven. Ontstaan uit kruisingen tussen de Bulldog en Terriërs om te worden ingezet bij 'Bull & Bear baitings', gevechten tussen hond en stier en hond en beer. Omdat bij de erkenning van dit ras, in 1935, de naam Bull Terrier al vergeven was, gaf men het voorvoegsel Staffordshire, de Engelse mijnstreek, waar vechtsport met honden destijds populair was.


Algemeen voorkomen

Gespierd, snel en behendig. Kort hoofd met een brede schedel en goed ontwikkelde kaakspieren. Opvallend is de brede borstkas. Maakt een compacte en atletische indruk en heeft een imponerend voorkomen.


Schofthoogte
35,6 - 40,6 cm


Gewicht
reuen 12,7 - 17,3 kg, teven 10,9 - 15,4 kg


Vacht
De vacht is glad, kort en ligt dicht op de huid. Kleuren: rood, reekleurig, wit, zwart of blauw, of een van deze kleuren met wit. Zwart met bruin (black and tan) of leverkleur (chocolate) zijn niet gewenst.


Gebruik
Oorspronkelijk gefokt als vechthond, is hij - mits goed opgevoed - nu een zeer sociale huishond, die prima op zijn plaats is in een gezin met kinderen. Prettig en sportief gezelschap.


Gezondheid

Geen ernstige rasgebonden afwijkingen bekend.


Aard

Moedig en vasthoudend. Schrander, aanhankelijk, betrouwbaar, speels en mensvriendelijk. Niet agressief en van nature gehoorzaam.


Bijzonderheden