Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Skye Terrier

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 75


Sectie
2


Herkomst

Behoort tot de oudste rassen van Schotland, waar hij aan het begin van de vorige eeuw populair was. Zijn oorsprong ligt op de Hebriden. Koningin Victoria bezat aan het begin van de 19de eeuw een aantal Skye Terriers. Gefokt als werkras voor de jacht op otters en vossen. Het uiterlijk veranderde toen de hond voor tentoonstellingen werd gebruikt.


Algemeen voorkomen

Een laagbenige, lange hond. Hij is twee keer zo lang als hij hoog is en heeft een rechte rug en een overvloedige vacht. Krachtig hoofd met sterke, rechte kaken. Maakt, ook door zijn soepele gangwerk, een elegante en waardige indruk. Zowel staande als hangende oren zijn toegestaan


Schofthoogte
25 - 26 cm, lengte van neusspiegel tot staartpunt 103 cm


Gewicht
ongeveer 11-12 kg


Vacht
Bovenvacht: lang, hard, recht en vrij van krullen. Ondervacht: kort, dicht, zacht en wollig. Kleuren: zwart, donker- of lichtgrijs, reekleurig, blond met zwarte aftekening aan snuit, oren en staart. Klein, wit borstvlekje is toegestaan.


Gebruik
Als werkhond waren ze moedig met een grote jachtpassie. Hebben zich ontwikkeld tot prettig gezelschap en staan bekend als scherpzinnige eenmanshonden.


Gezondheid

Geen ernstige rasgebonden afwijkingen bekend


Aard

Trouw en schrander. Vrolijk en vriendelijk ten opzichte van bekenden, maar wantrouwend ten opzichte van vreemden. Nooit kwaadaardig en een tikje eigenzinnig.


Bijzonderheden

Verzorging van de vacht vereist niet veel tijd. Regelmatig doorborstelen is voldoende. Op de rug moet een scheiding worden gekamd, zodat het haar aan beide kanten naar beneden valt.