Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Schotse Terrier

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 73


Sectie
2


Herkomst

Ontstaan in de Schotse Hooglanden. Komt op afbeeldingen van 400 jaar geleden al voor. Werd in de 19de eeuw Aberdeen Terrier of Highland Terrier genoemd. Door de geïsoleerde ligging van het ontwikkelingsgebied, vond er weinig vermenging met andere Schotse Terrierrassen plaats. Rond 1880 werd de rasstandaard vastgesteld.


Algemeen voorkomen

Kortbenig, met een gespierde, korte rug en diepe borstkas. Het hoofd is langgerekt en relatief groot. Nooit lomp of grof. Het totaalbeeld straalt kracht, waardigheid en harmonie uit. Aristocraat onder de Terriers.


Schofthoogte
25,4 cm


Gewicht
8,6 - 10,4 kg


Vacht
Vlak aanliggende, dubbele weerbestendige vacht. Bovenvacht: hard, dicht en draadharig. Ondervacht: kort, dicht en zacht. Kleuren: zwart, tarwekleurig of in elke tint gestroomd


Gebruik
Gefokt voor het gebruik bij de jacht, maar ook als verdelger van vossen, dassen, ratten en andere schadelijke dieren. Nu hoofdzakelijk huishond, die zich zowel in de stad als op het platteland thuis voelt. Heeft een consequente opvoeding nodig.


Gezondheid

De Schotse Terrier kan epilepsie, levershunt, Scottycramp (neurologisch probleem achterbenen), huidproblemen, CMO (overmatige botgroei kaak) en Patella Luxatie hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De PL-test worden door een specialist uitgevoerd.
Deze wordt handmatig uitgevoerd.

Bij PL is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron:Loes Scharenborg


Aard

Bedrijvig en onverschrokken, maar nooit agressief. Onafhankelijk, schrander en soms gereserveerd.


Bijzonderheden

De vacht moet enige keren per jaar van het dode haar worden ontdaan door hem te plukken. Het tentoonstellingstoilet vraagt meer onderhoud en vakkennis.