Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Parson Russell Terrier

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 339


Sectie
1


Herkomst

De oorsprong van de Parson Russell Terriër ligt in Devon (Engeland). Uit verschillende Terriers tot ras ontwikkeld door de Engelse predikant John (Jack) Russell (1795-1883). Jachtkwaliteiten staan voorop. Na de Tweede Wereldoorlog steeg de populariteit, speciaal bij jagers en paardenmensen. In 1990 nationaal en internationaal erkend. Er is een hoogteverschil met de (laagbeniger) Jack Russell Terrier, die ook andere lichaamsverhoudingen heeft.


Algemeen voorkomen

De hond is iets langer dan hoog, heeft een gespierde nek en een lenig lichaam. Goed in balans. De borstkas is vlak achter de ellebogen met twee handen te omspannen. Hij is gebouwd op snelheid en uithoudingsvermogen. Maakt de indruk van een werkende Terrier, die geschikt is om ondergronds te gaan.


Schofthoogte
reuen 36 cm, teven 33 cm


Gewicht


Vacht
Er zijn drie soorten vacht: ruwharig, broken en gladharig. De vacht is weerbestendig, van nature stug, gesloten en dicht ingeplant. Buik en onderkant moeten ook behaard zijn.


Gebruik
Is nog steeds een vasthoudende werkende Terrier met aanleg voor het werk onder de grond. Ook een zeer gewaardeerde huishond, die een vaste hand van opvoeden nodig heeft.


Gezondheid

De Parson Russel Terrier kan PL (patella luxatie) en oogproblemen hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De PL en oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
Pl wordt handmatig uitgevoerd.

Bij PL is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden

Bron:Loes Scharenborg 


Aard

De Parson Russell Terrier wordt gezien als een vrolijke, vriendelijke, actieve en aanhankelijke hond. Door zijn zelfstandig karakter heeft de Parson Russell een consequente opvoeding nodig. Het is een actieve en sportieve hond die vraagt om een actieve baas. De Parson Russell Terrier is beslist geen ras dat uit drie keer een ommetje voldoening schept. 
Wie voor dit ras kiest moet bereid zijn tijd te investeren in de opvoeding en het houden van een hond.
Vanwege zijn grote werkdrift is de Parson Russell Terrier zeer geschikt voor uiteenlopende hondensporten zoals bijvoorbeeld Agility en Flyball


Bijzonderheden

De ruwhaar- en broken vachten dienen bij voorkeur 2 x per jaar geplukt te worden