Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Norwich Terrier

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 72


Sectie
2


Herkomst

De naamsoorsprong ligt in het graafschap Norfolk (Engeland), maar zijn geschiedenis ligt in Cambridge, waar ze rond 1870 voornamelijk door studenten werden gekocht. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog maakte het ras moeilijke tijden door. De Norwich Terrier (staand oor) en de Norfolk Terrier (hangend oor) behoorden tot de jaren zestig van de vorige eeuw tot één en hetzelfde ras.


Algemeen voorkomen

Kleine, lage, alerte hond. Compact, sterk en met stevige botten. De rug is kort, de snuit wigvormig, krachtig en met sterke kaken. Maakt een onbevreesde indruk; de rasstandaard noemt hem een 'duiveltje' voor zijn afmetingen. Het nu nog gecoupeerde staartje wordt zwierig gedragen.


Schofthoogte
25 - 26 cm


Gewicht
ongeveer 6 - 6,5 kg


Vacht
De vacht is recht, hard en ruwharig. Dicht op het lichaam liggend en met een dichte ondervacht. Langer en grover aan hals en schouders, waar de haren een kraag vormen. Kleur: alle tinten rood, strokleurig, zwart met roestbruin of grauw. Witte vlekken of aftekening toegestaan, maar ongewenst.


Gebruik
Oorspronkelijk gefokt voor de verdelging van ratten, muizen en konijnen. Nu hoofdzakelijk gezinshond, maar wel een die zijn afkomst niet is vergeten. Vriendelijk voor kinderen.


Gezondheid

De Norwich Terrier kan Ademhalingsproblemen (UAS), Oogziektes, PL (patella luxatie), HD (heup dysplasie), Mitralisklep aandoening en Epilepsie hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

Het levershunt en hart-onderzoek (echo) en de HD, PL en oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
PL wordt handmatig uitgevoerd.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij PL is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien. 

De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden. 

De pups worden in het nest op levershunt en hart getest

Bron:Loes Scharenborg 


Aard

Beminnelijk, energiek, vrolijk, kwiek en onverschrokken.


Bijzonderheden

De vacht moet regelmatig geplukt worden, maar moet wel vol blijven. Voeten en oren moeten ook van overtollig haar worden ontdaan.