Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Kerry Blue Terrier

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 3


Sectie
1


Herkomst

De eerste verwijzing naar een Kerry Blue Terrier dateert uit het midden van de 19de eeuw. Zeer populair in Ierland, waar het ras een nationale mascotte is geweest tijdens de Ierse vrijheidsstrijd. Aan zijn wieg hebben vermoedelijk de wolfshond en de Keltische herdershond gestaan. Sinds 1919 verschijnt dit ras op tentoonstellingen; in 1926 kwam de eerste naar Nederland.


Algemeen voorkomen

Qua bouw en karakter een echte Terrier, die een pittige indruk maakt. Evenredig gebouwd met een kort, goed ontwikkeld en gespierd lichaam. Opvallend zijn de blauwe vacht en het typische Terriërhoofd, dat vrij vierkant aandoet. De staart is hoog aangezet en wordt vrolijk gedragen.


Schofthoogte
reuen 45,5 - 49,5 cm, teven 44,5 - 48 cm


Gewicht
reuen 15 - 18 kg, teven in verhouding minder


Vacht
De vacht is zacht, overvloedig en golvend en doet denken aan astrakan. Kleur: alle tinten blauw met of zonder zwarte aftekeningen. (Zwart en een bruine gloed zijn slechts toegestaan tot 18 maanden.)


Gebruik
Oorspronkelijk gefokt als pure werkhond voor het onschadelijk maken van allerlei klein ongedierte en het bewaken van het erf. Stond vroeger bekend als


Gezondheid

De Kerry Blue Terriër kan HD-(heupdysplasie), huidproblemen, PNA (Progressive Neuronal Abiotrophy) en oog-problemen hebben. 

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
 Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien. 

De HD en oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
 De ogen worden mbv de ECVO-test door een specialist uitgevoerd.

 De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
 Bij de ECVO-test is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron: Loes Scharenborg


Aard

Levendig, attent, aanhankelijk, waaks en soms grillig of vechtlustig.


Bijzonderheden

De Kerry Blue Terriër verhaart niet en verspreidt geen zogenaamde "hondenlucht". De vacht moet (in model) worden geknipt. Regelmatig kammen.