Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Jack Russell Terrier

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 345


Sectie
2


Herkomst

De Jack Russell Terriër is een aan de Parson Russell Terriër verwant ras. Aanvankelijk werden deze twee rassen door elkaar gefokt. De Parson Russell werd internationaal in 1990 (voorlopig) erkend. De Jack Russell bleef in het Voorlopig Register (VR) van de Raad van Beheer achter en werd in Nederland in 1999 erkend als ras. Dat VR werd in november 2001 gesloten. De Jack Russell werd toen internationaal (voorlopig) erkend en het ras werd opgenomen in de Bijlage van het hoofdstamboek (NHSB). 
De Jack Russell verschilt van de Parson Russell met name in lichaamsverhoudingen en maat, maar is net als de Parson een normaalbenige terriër. Groot-Brittannië is het land van herkomst, maar daar is de Jack Russell niet officieel erkend. Het land van ontwikkeling is Australië, waar de Jack Russell al tientallen jaren een erkende rashond is. Het ras komt in Nederland zeer veel voor.


Algemeen voorkomen

Sterk, actief, lenig en behendig. Het is een krachtige, maar kleine terriër. Hij is langer dan hoog, maar met rechte, normaal gevormde benen. De borstkas is met twee handen te omspannen. Het snelle gangwerk is recht en vast. Maakt de indruk van een werkende terriër.


Schofthoogte
25-30 cm.


Gewicht
5-6 kg (1 kg per 5 cm hoogte)


Vacht
Er zijn drie soorten beharing; gladharig, “broken” (een tussenvorm) en ruwharig. De vacht moet altijd hard en weerbestendig zijn. Kleur; overwegend wit, met eventueel zwarte en/of tan kleurige aftekeningen. Het tan (kastanjekleurig) kan licht tot zeer warm van kleur zijn. LET OP; Er bestaan geen raszuivere Jack Russells met de kleuren black & tan, golden en zilver. Dit zijn ongeoorloofde kleuren en deze Jack Russells zijn dus niet raszuiver. Genetisch gezien heeft een Jack Russell altijd, in meerdere of mindere mate, wit in de beharing.


Gebruik
Het ras wordt nog steeds gebruikt voor het oorspronkelijke werk; het opsporen van wild onder de grond. Hierdoor is hij een zelfstandig werkende jager, die als huishond wat eigenwijs kan zijn.


Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op Patella Luxatie en erfelijke oogafwijkingen.

Problemen die regelmatig in dir ras voorkomen:
gebogen fronten;
matige voor- en achterhandhoeking;
slecht en/of onregelmatig gangwerk.


Aard

Een vrolijke, gezellige huishond. Trouw en kan goed overweg met kinderen. Zeer actief, heeft dus behoefte aan meer dan een blokje om. Moet zijn energie kwijt kunnen, anders gaat hij dat binnenshuis doen. Heeft een goede, consequente opvoeding nodig! Door zijn onvermoeibare aard zeer geschikt voor hondensporten als behendigheid en flyball.


Bijzonderheden

De ruwharige vacht moet eens in de paar maanden geplukt worden; dit geeft echter minder verharen in huis.