Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Irish Glen of Imaal Terrier

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 302


Sectie
1


Herkomst

In 1933 erkend, maar al vele eeuwen bekend in Ierland. In de zestiende eeuw werd zijn type in jachtverhalen genoemd. De naam is ontleend aan de vallei (=Glen) van de rivier de Imaal (County Wicklow). Een multifunctionele hond, die gebruikt werd voor de jacht op de vos en das en om ongedierte van het boerenerf te verwijderen. Tevens was hij waakhond. Zowel in Ierland als daar buiten is de Irish Glen of Imaal Terriër een weinig voorkomende hond.


Algemeen voorkomen

Kortbenig en laaggesteld. Van gemiddelde grootte met middelmatig lange vacht. Hij straalt grote kracht uit en wekt de indruk van maximale substantie voor de maat van de hond te zijn. Het lichaam is langer dan het hoog is. Rechte rug, krachtige botten. Klein roze-oor of halfstaand wanneer de hond attent is; teruggeslagen in rust.


Schofthoogte
reuen maximaal 35,5 cm, teven in verhouding minder


Gewicht
reuen 16 kg, teven in verhouding minder


Vacht
De vacht is grof van structuur met een zachte ondervacht. Kleuren: blauw gestroomd (maar niet neigend naar zwart) en wheaten (van licht tarwe tot rood goud).


Gebruik
Oorspronkelijk gebruikt voor het verdelgen van ongedierte op en rond het erf en voor de jacht op vossen en dassen. Ook gebruikt om in een tredmolen het spit rond te draaien. Heeft zich ontwikkeld tot een vriendelijke huishond, die echter een consequente opvoeding nodig heeft.


Gezondheid

Geen ernstige rasgebonden afwijkingen bekend.


Aard

Actief, vlug en stil tijdens het werk. Dapper, vurig en zeer moedig wanneer er een beroep op hem wordt gedaan. Aan de andere kant zachtmoedig en volgzaam.


Bijzonderheden

De vacht moet twee à drie keer per jaar worden geplukt om het dode haar te verwijderen.