Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Ierse Terrier

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 139


Sectie
1


Herkomst

erondersteld wordt dat deze Terrier de Ierse Wolfshond als verre voorouder heeft. Zijn bouw doet daar nog aan denken. Vaststaat dat het ras zich heeft ontwikkeld in diverse delen van Ierland. Gebruikt door jagers en boeren. Zijn bijnaam Daredevil (waaghals) en dat is ook één van de kenmerken: hij is buitengewoon moedig. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd hij als gezelschap= en berichthond gebruikt.


Algemeen voorkomen

Levendige en gespierde verschijning met veel substantie, maar toch gracieus en nooit plomp. Racy en op snelheid gebouwd lichaam, stevige en rechte rug. Opvallend zijn de kleine, V-vormige oren, de relatief kleine ogen en de hoog aangezette en fier gedragen staart. Maakt een snelle, behendige en sterke indruk


Schofthoogte
ongeveer 46 cm


Gewicht
ongeveer 13 á 14 kg


Vacht
De vacht is dicht en ruwharig. De huid mag niet te zien zijn. Niet zijdeachtig van structuur en niet krullend. Ierse Terriërs zijn éénkleurig. Het meest gewenst is helderrood, tarwerood of geelrood. Soms is er iets wit aan de borst.


Gebruik
Oorspronkelijk gefokt als veelzijdige gebruikshond: bewaker van erf en bezit en verdelger van ongedierte. Door zijn veelzijdigheid en groot aanpassingsvermogen nu een plezierige en aanhankelijke huishond, die zijn mannetje staat.


Gezondheid

Geen ernstige rasgebonden afwijkingen bekend.


Aard

Actief, moedig, zelfbewust, innemend, maar met een eigen wil. Niet echt vechtlustig, maar verdedigt zich onverschrokken.


Bijzonderheden

De vacht moet vrij regelmatig worden getrimd. Daarnaast regelmatig kammen met een grove kam.