Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Foxterrier Gladhaar

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 12


Sectie
1


Herkomst

Heeft zijn naam te danken aan het doel waarvoor hij is gefokt: de jacht op vossen. Er zijn twee variëteiten: de gladharige en de draadharige. Laatstgenoemde is één van de populairste rassen ter wereld. De rasstandaard verschilt in die zin dat die van de draadhaar veel uitgebreider is. In 1876 werden de variëteiten officieel gescheiden.


Algemeen voorkomen

Levendige en actieve verschijning met een nagenoeg vierkant lichaam. Maakt de indruk van een goed gebouw jachtpaard, heeft een korte rug en kleine, V-vormige oren. Heel typisch is het gangwerk, waarbij de voor- en achterbenen zich evenwijdig en recht naar voren bewegen. Niet te hoog op de benen, krachtig voorkomen. Nooit plomp of grof.


Schofthoogte
ongeveer 38 cm


Gewicht
reuen 7,25 - 8,16 kg, teven 6,8 - 7,7 kg


Vacht
De vacht is recht, hard, kort en dicht. De buik en de binnenkant van de dijen mogen niet kaal zijn. Kleur: wit moet overheersen; gestroomd, rood, leverkleurig of leiblauw, ook als aftekening, is verwerpelijk.


Gebruik
Gefokt voor met name de jacht op vossen (fox), maar ook op bunzings en dassen. Nu een plezierige, sportieve huishond, die van zijn baas de nodige aandacht verwacht.


Gezondheid

Geen ernstige rasgebonden afwijkingen bekend.


Aard

Vrolijk, trouw, aanhankelijk en schrander. Soms vurig, maar nooit vals of zenuwachtig.


Bijzonderheden

De vacht heeft geen specifiek onderhoud nodig.