Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Cesky Terrier

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 246


Sectie
2


Herkomst

Het jongste Terrierras. Kreeg zijn definitieve uiterlijk in de jaren zestig van de vorige eeuw. Gecreëerd door de Tsjechische geneticus Frantisek Horak met de bedoeling de ideale verdelger van schadelijke dieren te krijgen, ook inzetbaar bij de jacht op vossen en dassen. Zijn voorouders zijn Engelse Terriers. Werd ook Boheemse Terrier genoemd


Algemeen voorkomen

Een kortbenige Terrier, die een stoere en snelle indruk maakt, maar toch gracieus is. Opvallend zijn de middelgrote, hangende en verhoudingsgewijs hoog aangezette oren, waarvan de vouw zich vlak boven de schedel bevindt. Ze zijn driehoekig en liggen tegen de wangen aan. Voorts het lange hoofd, de zware wenkbrauwen en de baard. Een bijzonder kenmerk is de pasteltint van de vacht.


Schofthoogte
reuen 29 cm; teven 27 cm (ideaal)


Gewicht
tussen de 6 en 9 kg


Vacht
De beharing is dicht over het gehele lichaam en glanst zijdeachtig. Dunne vacht en harde beharing zijn ongewenst. De basiskleuren zijn grijsblauw of licht koffiebruin. Gele, grauwe en witte aftekeningen zijn toegestaan. De huid is bij grijsblauwe honden grauw en bij de koffiekleurige vleeskleurig.


Gebruik
Uitstekend geschikt voor de jacht, zowel onder de grond als in het open veld. Door zijn aanpassingsvermogen aan nieuwe omstandigheden, nu een prettige gezinshond, die goed met kinderen omgaat.


Gezondheid

 Er zijn geen rasspecifieke ziekten bekend.


Aard

Niet onnodig agressief en ondernemend. Minder fel dan de gemiddelde Terrier. Karaktervol, vriendelijk.


Bijzonderheden

De vacht moet getoiletteerd worden. Deze verhaart niet en wordt onderhouden met schaar en tondeuse. Tentoonstellingshonden worden circa twee weken voor de tentoonstelling showklaar gemaakt. Het haar op de rug en hals moet tenminste 0,5 cm en ten hoogste 1