Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Cairn Terrier

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 4


Sectie
2


Herkomst

Oorspronkelijk afkomstig uit de Schotse Hooglanden. De naam is afgeleid van de 'cairns', de holen in de rotsen, waaruit ze hun prooi haalden. Met hun korte benen zijn het kleine, felle werkhonden. In 1910 kreeg deze Terrier zijn definitieve naam. Het ras zoals het er nu uitziet ontstond vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw en is nauwelijks aan 'modernisering' onderhevig geweest.


Algemeen voorkomen

Een kleine, ruige Terrier, die een levendige indruk maakt. De eerste impressie is die van een pittige werkhond met een klein hoofd, dat echter in verhouding met het lichaam is. De staart is niet gecoupeerd en de oren worden staand gedragen. Typisch zijn de donkere punten aan de oren en de snuit.


Schofthoogte
Ongeveer 28 - 31 cm


Gewicht
Ongeveer 6 - 7,5 kg


Vacht
De dubbele vacht is weerbestendig. Harde bovenvacht met een korte, zachte en dichte ondervacht. Licht golvend haar is toegestaan. Kleuren: crème, tarwekleurig, rood, grijs of bijna zwart. Bij al deze kleuren is gestroomd toegestaan. Effen zwart, zwart en zwart of wit met bruine aftekening is niet toegestaan.


Gebruik
Werd vroeger voornamelijk gebruikt als verdelger van kleine schadelijke dieren, maar bond ook de strijd aan met otters en vossen. Past zich goed aan de omgeving aan en is geschikt als huishond, zowel in de stad als op het platteland.


Gezondheid

Er zijn gevallen bekend van de ziekte van Perthes (misvorming van het heupgewricht) en van patella luxatie. Pups worden onderzocht op het voorkomen van PSS (levershunt).


Aard

zelfbewust, maar niet agressief. Actief en sportief, onafhankelijk en levendig. Een consequente opvoeding is noodzakelijk.


Bijzonderheden

De bovenvacht moet drie tot vier maal per jaar worden geplukt. Daarnaast regelmatig kammen en borstelen.