Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Bull Terrier, standaard

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 11


Sectie
3


Herkomst

Een van de oudste Terrierrassen. De afstammingsgeschiedenis is niet geheel bekend. Het ras werd rond 1850 gecreëerd door James Hinks uit Birmingham. Met name de Bulldog, de inmiddels uitgestorven Witte Engelse Terrier en de Dalmatische Hond hebben grote invloed gehad op het ontstaan van de Bull Terrier. Hij wordt de gladiator onder de Terriers genoemd. Dit ras kent ook een kleinere variant: de Miniatuur Bull Terrier, waarvoor (met uitzondering van de schofthoogte) dezelfde rasstandaard geldt.


Algemeen voorkomen

Kenmerkend zijn het eivormige hoofd met de driehoekige ogen en de gebogen neuslijn. De goed ontwikkelde borstkas en het gespierde lichaam maken een harmonische, uitgebalanceerde en zeer krachtige indruk.


Schofthoogte
Er is geen limiet voor de maat. Voor zijn grootte moet hij een maximum aan substantie bezitten.


Gewicht
Er is geen gewichtslimiet.


Vacht
Kort, vlak aanliggend, gelijkmatig, hard en glanzend. Kleuren: zuiver wit, waarbij pigmentvlekken in de huid en aftekeningen op het hoofd zijn toegestaan. Ticks in de witte beharing zijn ongewenst. Bij gekleurden overheerst de kleur, waarbij gestroomd de voorkeur heeft. Toegestaan zijn verder: zwart gestroomd, rood, reekleurig (fawn) en driekleur. Blauw en leverkleur zijn hoogst ongewenst


Gebruik
Ontstaan uit vechthonden, heeft het ras zich ontwikkeld als uitroeier van ongedierte en als gezelschapshond. Bij een consequente opvoeding een toegewijde kameraad en een goede kindervriend.


Gezondheid

Witte Bull Terriers kunnen doof geboren worden. De Nederlandse Bull Terrier Club stelt in haar fokreglement dat alle fokdieren en de uit die combinaties voortkomende pups op doofheid worden onderzocht (BAER-test).

Problemen die regelmatig bij dit ras voorkomen:
huidirritatie en dunne beharing;
onregelmatig gevormde, niet goed gesloten, soms gedeformeerde voeten;
onzeker gedrag.


Aard

Moedig, vrolijk, evenwichtig en hoewel koppig, bijzonder goed in de omgang met mensen


Bijzonderheden

De vacht heeft geen specifiek onderhoud nodig.