Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Bull Terrier, miniatuur

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 11


Sectie
3


Herkomst

James Hinks uit Birmingham creëerde rond 1850 door kruisingen van verschillende Bulldoggen, Terriërs en wellicht nog andere rassen de Bull Terrier. Vast staat dat in die eerste periode veel miniaturen voorkwamen. Deze werden, naast de grotere formaten, ook door Hinks tentoongesteld op belangrijke tentoonstellingen.


Algemeen voorkomen

Kenmerkend zijn het eivormige hoofd met de driehoekige ogen en de gebogen neuslijn. Krachtig gebouwd, gespierd, goed in balans, actief en met een levendige, vastberaden, intelligente uitdrukking


Schofthoogte
niet hoger dan 35,5 cm


Gewicht
Ongeveer 15 kg, maar een limiet is niet vastgesteld. Voor zijn grootte moet hij een maximum aan substantie bezitten.


Vacht
Kort, vlak aanliggend, gelijkmatig en hard aanvoelend en glanzend. De huid dient de hond strak te omspannen. Kleuren: bij de witten een zuivere witte beharing. Pigmentvlekken in de huid en aftekeningen op het hoofd zijn toegestaan. Bij gekleurden overheerst de kleur. Zwartgestroomd, rood, reekleurig (fawn) en driekleur zijn toegestaan. Ticks in witte beharing zijn ongewenst. Blauw en leverkleur zijn hoogst ongewenst.


Gebruik
De Miniatuur Bull Terriër heeft, net als zijn grote broer de Bull Terriër, te kampen met vooroordelen die er zijn over 'vechthonden'. Tegenwoordig bij uitstek een uitstekende gezelschapshond, die in het gezin vrij gehoorzaam en rustig is. Geen waakhond, want ze slaan maar weinig aan.


Gezondheid

Incidenteel komt in dit ras een erfelijke oogaandoening (PLL, primaire lens luxatie) voor. Ook zijn hartafwijkingen en nieraandoeningen waargenomen.

Problemen die regelmatig bij dit ras voorkomen:
huidirritatie en dunne beharing;
onregelmatig gevormde, niet goed gesloten, soms gedeformeerde voeten;
onzeker gedrag.


Aard

Evenwichtig en in staat zich sociaal en gedisciplineerd te gedragen. Hoewel koppig, bijzonder goed in de omgang met mensen. Toch geen hond die zomaar voor iedereen geschikt is. Opvoeden door met harde hand te drillen kan het karakter verknoeien. Vereist is een consequente opvoeding met veel geduld, humor en wederzijds respect.


Bijzonderheden

De vacht heeft geen specifiek onderhoud nodig.