Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Bedlington Terrier

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 03 Terriërs


Rasstandaard
FCI nummer 9


Sectie
1


Herkomst

Vroeger een werkhondenras in Northumberland (Engeland). Door inkruising met windhonden in uiterlijk afwijkend van de andere Terriërrassen. Het temperament is typisch dat van de Terriërs.


Algemeen voorkomen

Lenige, gespierde hond met een peer- of wigvormig hoofd. Gebouwd op snelheid. Het lichaam heeft een karperrug en is redelijk lang met gebogen lendenen. Gracieuze verschijning met racy belijning.


Schofthoogte
ongeveer 40,5 cm, reuen mogen iets groter zijn, teven iets kleiner


Gewicht
ongeveer 8 tot 10 kg


Vacht
Het haar is dik en wollig en van de huid af staand. Niet draadharig. Vooral op de schedel en de snuit - maar verder over het hele lichaam - neiging tot krullen. Kleuren: overwegend blauw of leverkleurig. Soms komen blauw en tan of zandkleurig voor.


Gebruik
Oorspronkelijk voornamelijk gebruikt voor het verdelgen van voor de mens schadelijk geachte dieren, zoals bijvoorbeeld ratten. Ook gebruikt voor de jacht op dassen en otter. Nu een aanhankelijke en innemende huishond.


Gezondheid

Jaren terug werd het ras bedreigd door een erfelijke stofwisselingsziekte (koperstapelingsziekte). De rasvereniging voert nu een actief fokbeleid dat steunt op DNA-onderzoek van de fokdieren. De fokkers van de rasvereniging volgen dit reglement.


Aard

Levendig en moedig. Voor vreemden meestal wat terughoudend.


Bijzonderheden

Bedlington Terriërs verharen niet. De vacht moet regelmatig met kam en borstel worden behandeld. Een aantal keren per jaar moet de vacht met schaar en tondeuse worden bijgewerkt.