Zwart Russische Terriër
FCI Groep 02 Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
Rasstandaard
FCI nummer 327
Sectie
1.4
Herkomst
Gefokt om de Russische grenzen te bewaken. Is eigenlijk geen echte Terriër, maar rond 1950 ontstaan uit de Riesenschnauzer, de Rottweiler, de Airedale Terriër en de Moskouse Waterhond.
Algemeen voorkomen
Krachtig, groot, stevige botten, massieve bespiering. Strakke elastische huid zonder plooien of wammen.
Schofthoogte
reuen 66-72 cm, teven 64-70 cm
Gewicht
tussen 35 en 55 kg
Vacht
Redelijk hard, grof aanvoelend. Dichte onderwol. Veel 'behang' aan benen, baard en wenkbrauwen. Zwart of zwart met enkele grijze haren.
Gebruik
Waak- en verdedigingshond.
Gezondheid
De Zwarte Russische Terrier kan HD- (heupdysplasie), ED-problemen (elleboogdysplasie) en Patella Luxatie hebben. De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders. Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien. HD, ED en de PL-test worden door een specialist uitgevoerd. Voor HD en ED worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer. Voor PL wordt er door een specialist een handmatig onderzoek verricht. Ook hier wordt een certificaat geleverd met de uitslag. De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden. Bij ED en PL is ED/PL-vrij de uitslag die je op het certificaat wil zien.
Bron:Loes Scharenborg
Aard
Rustig, terughoudend tegenover vreemden, sterke bewakingsdrang. Vraagt om een consequente, maar geen harde, opvoeding; geen ras voor beginners. Geschikt voor veel soorten hondensport; werkt graag voor de baas.
Bijzonderheden
De vacht vereist regelmatige borstelbeurten en wordt twee tot drie maal per jaar getrimd.
Deel deze pagina