Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum
Hondenforum

Tornjak

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 02 Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 355


Sectie
2.2


Herkomst

Bosnie-Herzegovina/Kroatie. Een puur ras wat in documenten die gevonden zijn uit de periode van 1067-1374 al beschreven werd. Het ras werd bedreigt met uitsterven en in 1972 is men zowel in Kroatië als in Bosnë Herzegovina begonnen met het terugfokken van het ras. Vanaf 1978 heeft men alleen zuivere kruisingen gemaakt en op dit moment kan men spreken van generaties 'puur bloed'.


Algemeen voorkomen

Een grote, krachtige hond. Goed in verhoudingen en behendig. Het lichaam is bijna vierkant. Mag niet licht in bone zijn, maar zeker niet zwaar. Sterk, harmonieus en goed in balans, zowel in stilstand als in gang.


Schofthoogte
reuen: 65-70 cm, teven 60-65 cm


Gewicht


Vacht
Langharige, dichte vacht, met korter haar op hoofd en benen. De vacht is licht golvend. Het haar is zachter en langer rond de hals, de dijen en de achtezijde van de voorbenen (bevedering). De staart moet goed bevederd zijn met lang haar. De (winter) ondervacht is zacht, dik en wollig.


Gebruik
Waak- en herdershond.


Gezondheid


Aard

Standvastig, vriendelijk, moedig, gehoorzaam, intelligent en vol zelfvertrouwen. Als waakhond is hij onomkoopbaar en wantrouwend tegenover vreemden. Zeer trouw en toegewijd aan de baas en in zijn gezelschap is de hond zeer rustig. Houdt veel van de mensen in zijn directe omgeving. Leert snel en onthoudt het geleerd ook goed. Eenvoudig te trainen en wil graag werken.


Bijzonderheden

Voorlopig erkend door de FCI op 01-06-2007. Dit betekent dat het ras niet in aanmerking komt voor toekenning van het CACIB.