Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Perro Dogo Mallorquín

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 02 Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 249


Sectie
2.1


Herkomst

Dit Spaanse ras is ontstaan door in eerste instantie een natuurlijk kruising van dogachtige honden rond het middenlandse zeegebied. Zo ontstond de Mastiff van de Iberian Peninsula. Rond 1230 n.Chr. kwam deze dogachtige terecht op de Balearen. In de 17e eeuw kwamen verschillende gebieden van de Balearen in Engelse handen terecht. De Engelsen namen hun eigen Mastiff-achtige honden mee naar de Balearen en deze werden gekruist met de Iberian Peninsula. In het begin van de 18e eeuw waren hondengevechten erg populair en men zocht naar een ras dat stand kon houden in zulk soort hondengevechten. In het 'Spaanse hondenstamboek' wordt het bestaan van het ras 'Ca de Bou' wat Bull Dog betekent, al in 1923 vastgelegd.


Algemeen voorkomen

Een middelmatig grote Molloser, sterk en krachtig. Het hoofd van de reuen is aanmerkelijk groter dan van de teven.


Schofthoogte
reuen 55-58 cm, teven 52-55 cm


Gewicht
reuen 35-38 kg, teven 30-34 kg


Vacht
Kort, ruig en sterk. Kleur: Gestroomd, roodachtig en zwart. Witte aftekening op de voeten, de borst en de snuit zijn toegestaan tot een maximum van 30% van de totale vacht. Ook een donker masker is toegestaan.


Gebruik
Waak en verdediging. Een hond waar je niet om heen kan. In rustige situaties is hij betrouwbaar en zelfverzekerd. Als hij echter getergd wordt heeft hij een priemende gezichtsuitdrukking.


Gezondheid


Aard

Van nature rustig, maar kan onder bepaalde omstandigheden zeer moedig zijn. Hij voelt zich op z/n gemak bij mensen en is trouw en toegewijd aan zijn eigenaar.


Bijzonderheden