Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Hovawart

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 02 Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 190


Sectie
2.2


Herkomst

Duits ras. De naam betekent 'hofwacht', een aanduiding voor de oorspronkelijke taak van dit ras. Het type hond kwam al voor in de Middeleeuwen en is teruggefokt in de eerste helft van de twintigste eeuw met als uitgangspunt 'Typhunde': grote boerenhonden, langharig en met hangende oren, zoals die nog op de boerenbedrijven werden aangetroffen. Hierbij zijn Duitse Herdershond, Kuvasz, Newfoundlander en Leonberger ingekruist.


Algemeen voorkomen

Middelgrote, krachtige, maar geen grove, langharige gebruikshond.


Schofthoogte
reuen 63-70 cm, teven 58-65 cm


Gewicht
reuen circa 35 kg, teven circa 30 kg


Vacht
Langharig, lichtgolvend en glad aanliggend met weinig onderwol. Drie kleurslagen: zwartblond, zwart en blond.


Gebruik
Familiehond, begeleider, speurhond, lawinehond. De rasvereniging moedigt het gebruik als waak- en verdedigingshond, waarvoor hij bij juiste begeleiding geschikt is, niet aan. Essentieel voor een goed functioneren zijn de juiste opvoeding vanaf de eerste levensweken, voldoende beweging en actief samenspel met de eigenaars. De Hovawart kan een ideale familiehond zijn voor mensen die met verstand en begrip met deze in aanleg niet gemakkelijke honden kunnen omgaan.


Gezondheid

De standaard verplichten gezondheidsonderzoeken voor het fokken zijn: Oogonderzoek en Heuponderzoek.
 Alleen A en B heupen zijn toegelaten voor de fok. Een hond met B heupen mag alleen paren met een hond met A heupen. In Belgie is de beoordeling stukken strenger dan in Nederland en Duitsland. Alleen honden met helemaal compleet gave heupen en Norbergwaarde 40 krijgen een A.
Honden met slechte aansluiting, botafwijkinkingen en een Norbergwaarde 38 of minder krijgen op z'n minst een beoordelingen vanaf B1. 
De meeste honden met A heupen in Nederland zouden in Belgie een B beoordeling hebben! 

Vrijwillige onderzoeken die eigenaren kunnen doen zijn, schouder / elleboogonderzoek, hartonderzoek en, daar dit nog regelmatig in het ras voorkomt, een T4-T3 TSH schildklieronderzoek.

Bron: Loes Scharenborg


Aard

Evenwichtig en goedaardig, heeft verdedigingsdrang, strijdlust, hardheid, een gemiddeld temperament en een zeer goede neus. Grote binding aan zijn familie. Diskwalificerend zijn angst, agressie, schotschuwheid en sloomheid (lethargie).


Bijzonderheden

De juiste opvoeding vanaf de eerste weken is essentieel voor een goed functioneren. Ook voldoende beweging en actief samenspel met de eigenaar zijn van groot belang. De vacht vraagt regelmatige kam- en borstelbeurten.