Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Entlebucher Sennenhond

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 02 Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 47


Sectie
3


Herkomst

De kleinste van de vier Zwitserse Sennenhondenrassen (Alpenhonden). Dit ras vindt zijn oorsprong in de dalen van de Emme en de Entle in de kantons Luzern en Bern. De eerste beschrijving van een 'Entlibucherhund' stamt uit 1889. Gedurende geruime tijd werd er geen onderscheid gemaakt tussen de Entlebucher en de Appenzeller. De eerste standaard werd in 1927 opgesteld.


Algemeen voorkomen

Middelgrote, compact gebouwde hond, iets langer dan hoog.


Schofthoogte
reuen 44-52 cm, teven 42-50 cm


Gewicht
25 - 30 kg


Vacht
Stokhaar. Dekhaar kort, stevig aanliggend, hard en glanzend. Typische driekleur. Hoofdkleur zwart met roestbruine aftekening boven de ogen, aan de wangen en aan alle vier de benen. Witte aftekeningen aan het hoofd, hals, borst en voeten. Bruin moet tussen de zwarte en de witte gedeelten liggen.


Gebruik
Oorspronkelijk veedrijver, herders- en waakhond. Nu familie- en waakhond.


Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en bepaalde erfelijke oogafwijkingen en moeten een rasgedragstest hebben doorstaan.


Aard

Levendig, temperamentvol, zelfverzekerd en onbevreesd; tegenover bekenden goedmoedig en aanhankelijk, tegenover vreemden iets wantrouwend. Onomkoopbare waker, opgewekt, intelligent en leergierig.


Bijzonderheden

De vacht vereist weinig onderhoud, wel regelmatig kammen en borstelen in de ruiperiode.