Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Cimarrón Uruguayo

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 02 Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 353


Sectie
2.1


Herkomst

De afstamming van deze hond uit Uruguay is niet zeker. Waarschijnlijke stamt hij af van de honden welke door de Spaanse- en Portugese overweldigers zijn meegenomen. Deze honden zijn zelf door het hele land gaan zwerven waardoor het recht van de sterkste/gezondste/intelligentste hond ging werken. De meest aangepaste honden overleefden dit en konden zich voortplanten. Zo ontstond de uiteindelijke Cinmarron. De bewoners zagen al snel het nut van deze sterke honden in en domesticeerden ze en daarmee werden de honden met succes hoeders en wakers van kuddes, huis en haard.


Algemeen voorkomen

De Cimarron is een hond van middelmatige grote van het molosser type. Sterk, compact, met goede botten, gespierd en lenig.


Schofthoogte
reuen: 58-61 cm, teven 55-58 cm


Gewicht
reuen: 38-45 kg, teven: 33 - 40 kg.


Vacht
Kort, glad, vlak aanliggend, met ondervacht. Langhaar is diskwalificerend. Kleur is gestroomd of alle kleuren fawn, met of zonder masker. Witte aftekeningen zijn toegestaan op onderkaak, onderste gedeelte van de nek, voorborst, buik en onderste gedeelte van voor en achterpoten.


Gebruik
Algemeen gebruik als herdershond, voor jacht op groot wild en waakhond.


Gezondheid


Aard

Uitgebalanceerd, intelligent en moedig.


Bijzonderheden

Voorlopig erkend door de FCI op 22-02-2006. Dit betekent dat het ras niet in aanmerking komt voor toekenning van het CACIB.