Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Bullmastiff

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 02 Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 157


Sectie
2.1


Herkomst

Engels ras. Honden van dit type komen al heel lang voor. Eind negentiende eeuw is het ras gestabiliseerd door kruising van Mastiff en Bulldog.


Algemeen voorkomen

Vierkant van lichaamsbouw, krachtig, goed geproportioneerd, sterk en actief. Hoofdomvang ongeveer gelijk aan schofthoogte. Rimpels alleen als de hond attent is, niet in rust.


Schofthoogte
reuen 64-69 cm, teven 61-66 cm


Gewicht
reuen 50-63 kg, teven 40-50 kg


Vacht
Korte, harde, vlak tegen het lichaam aanliggende vacht. Elke tint gestroomd, geelbruin of rood. Een kleine witte vlek op de borst is toegestaan. Donkere voorsnuit en oren zijn vereist.


Gebruik
Oorspronkelijk gebruikt door jachtopzieners als verdedigingshond en als hulp bij het in de gaten houden van stropers. Nu waak- en gezelschapshond.


Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie. Problemen die regelmatig in dit ras voorkomen:
Admenhalingsproblemen, mogelijkerwijze veroorzaakt door toegeknepen neusgaten en/of te korte voorsnuit en onvoldoende ruimte in de keelholte. Oogproblemen, veroorzaakt door overdadig veel huid. Incorrect gangwerkt t.g.v. anatomische misvormingen, zoals bij het overbouwd zijn en bij zeer hellend bekken.


Aard

Verenigt opgewektheid en betrouwbaarheid met weerstandsvermogen en oplettendheid. Niet altijd verdraagzaam met geslachtsgenoten. Stabiel en rustig. Liefdevolle gezinshond.


Bijzonderheden

Vraagt weinig onderhoud, de vacht vereist kam- en borstelbeurten.