Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Zwitserse Witte Herdershond

door: Loes Scharenborg | website
@ Loes Scharenborg
@ Loes Scharenborg

FCI Groep 01 Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard


Sectie
1


Herkomst

In Canada en Amerika ontstaan ras. Voortgekomen uit witte Duitse Herders; sinds 1933 werd wit niet meer in dat ras geaccepteerd. Vanuit de VS en Canada opnieuw geïntroduceerd in Europa. Al snel werden deze witte honden redelijk populair. In 1991 door Zwitserland als eerste Europese land als ras erkend, daarna door Denemarken.

Sinds juni 1992 in Nederland geregistreerd (als Amerikaans-Canadese Witte Herder) en vanaf januari 1998 erkend. De standaard werd in 1997 opgesteld door Zwitserland. De FCI heeft het ras per 26-11-2002 voorlopig erkend onder de naam Berger Blanc Suisse, met als oorsprongsland Zwitserland. Per 1 januari 2003 werd daarom het VR voor dit ras gesloten en werden de nieuw geboren honden ingeschreven in het NHSB (evt. bijlagen).


Algemeen voorkomen

De afgelopen jaren is het voorkomen van de witte herder enigszins veranderd.

In de loop van de jaren is er minder eenheid in het ras en zie je redelijk verschillen tussen bepaalde honden. Witte herders kennen geen werk- en show type, maar je ziet wel meer het verschil tussen oudere lijnen die meer van een witte duitse herder (met rechte rug) weghebben en nieuwere lijnen die of juist zwaarder en breder gebouwd zijn, of juist wat kleiner en slanker.

Van oudsher was het streven een herder als de duitse herder van het werklijn type. Een rechte rug, goede hoekingen, iets gestrekt en elegant met een witte vacht in stock of langstock.


Schofthoogte
reuen 60 - 66 cm, teven 55 - 61 cm. Rastypische honden mogen 2 cm afwijken van deze richtlijn.


Gewicht
reuen 30 - 40 kg, teven 25 - 35 kg


Vacht
Middellang, dicht, goed aanliggend stokhaar of langstokhaar met rijke wollige ondervacht, op het hoofd en aan de voorzijde van de benen korter haar. De kleur hoort wit te zijn, al ziet men geregeld witte herders met wildkleur in meer of mindere mate. Wildkleur is een gelige of oranje gloed over de rug en aan de oren. Tegenwoordig zijn er niet alleen stockhaar en langstockhaar, maar ook halfstockjes. Zij hebben niet de lange vacht over het hele lichaam zoals de langstock, maar vooral extra bevedering achter de oren, in de kraag, in de staart en bij de poten.


Gebruik
Familie- en gebruikshond. Witte herders zijn echte herders en zij werken graag voor en met de baas. De witte herder is geen hond voor 3 a 4x een blokje om. Zij hebben dagelijks tijd en ruimte nodig om uit te razen van de riem. Maar ze willen ook graag geestelijk uitgedaagd worden, dat kan door dagelijks met ze kleine trainingssessies te doen, maar ze sporten ook graag. Behendigheid, Treibbal, Speuren, Reddingswerk zijn voorbeelden van sporten waar de witte herder het goed in doet. Enkele witte herders hebben ook nog het drijfinstinct en daar kan men ook mee schapendrijven. Als Therapiehond zijn witte herders ook bruikbaar. Als u zelf gezond bent kan u uw hond ook geestelijk uitdagen door ze kleine taakjes in huis te geven. De was aangeven, spullen oprapen, post uit de bus halen of de afstandsbediening aangeven, allemaal dingen die uw hond erg leuk vindt om te leren en uit te voeren.


Gezondheid

De zwitserse witte herder kan HD- (heupdysplasie) en ED-problemen (elleboogdysplasie) hebben.
Daarnaast komt soms doofheid voor en kunnen ze problemen hebben met/doodgaan aan bepaalde medicatie (MDR1).De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieen van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.HD, ED en de Baer-test worden door een specialist uitgevoerd. 
Voor HD en ED worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij ED is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien. 

Voor MDR1 moet bloed afgenomen worden of DNA via een swab en dit wordt opgestuurd naar een specialistisch laboratorium.
Omdat bij MDR1 naar het DNA wordt gekeken kan je 3 uitslagen krijgen: +/+ (vrij), -/+ (drager, vergiftigheid verschijnselen bij normale dosis medicatie), -/- (lijder, heftige overgevoeligheid verschijnselen evt dood tot gevolg)


Aard

De witte herder is een temperamentvolle hond die graag werkt. Hij is oplettend en waakzaam. Hij zal over het algemeen aanslaan bij bezoek al zal hij bij bekend bezoek vaak snel omslaan naar enthousiasme. Onbekenden kunnen enigszins argwanend bekeken worden. Afhankelijk van het type en karakter zal de witte herder vreemden vriendelijk en opmerkzaam benaderen, enigszins terughouden of zelfs angstig (welke kan overslaan naar angstagressie).

Door een goede fokker te kiezen die met stabiele ouderdieren fokt en door zelf de hond goed te socialiseren verkleind men de kans op een angstig witje.


Bijzonderheden

Voorlopig erkend door de FCI op 26-11-2002. Dit betekent dat het ras niet in aanmerking komt voor toekenning van het CACIB.