Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Zuid-Russische Ovcharka

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 01 Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 326


Sectie
1


Herkomst

Deze hond wordt gebruikt als bewaker en verdediger van de kudde (schofthoogtes van meer dan 70 cm komen voor). Hij is gefokt om de krachtige wolven in het zuiden van de Oekraïne en de Krim aan te kunnen.


Algemeen voorkomen

Een grote, sterk gespierde hond met hangende oren en een staart die aan het einde in een haak hangt. De Zuidrussische Owcharka is levendig en heeft zeer snelle reflexen.


Schofthoogte
reuen minimaal 65 cm; teven minimaal 62 cm


Gewicht
40-60 kg


Vacht
De Zuidrussische Owcharka heeft een dubbele vacht die weerbestendig is: een dichte ondervacht en een lange, ruwe en borstelige bovenvacht. Hij komt voor in de kleuren wit, verschillende tinten grijs/beige en in wit met grijze platen.


Gebruik
Herdershond en waakhond.


Gezondheid


De Zuid-Russische Ovcharka kan HD- (heupdysplasie) hebben.

De kans dat deze aandoening bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

HD-test wordt door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

Bron:Loes Scharenborg

.


Aard

Zelfstandig, eerlijk, onomkoopbaar, moedig, intelligent, sober en hard voor zichzelf. Hij is zeer trouw aan zijn baas en diens gezin, wantrouwend tegenover vreemden, dominant (reuen dulden soms geen andere reuen op hun terrein) en zeer territoriumgebonden. Hij handelt meestal naar eigen inzicht en kan dat razendsnel doen. De opvoeding moet op wederzijds respect gebaseerd zijn; een Zuidrussische Owcharka voert alleen een bevel uit als hij daar het nut van inziet. Deze hond is geschikt voor mensen die de ruimte hebben en afgelegen wonen; het is zeker geen hond voor beginners.


Bijzonderheden

Regelmatig kammen en borstelen.