Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Welsh Corgi Cardigan

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 01 Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 38


Sectie
1


Herkomst

Deze corgi is afkomstig uit de streek Cardiganshire in Wales. Corgi`s zijn gefokt voor het drijven van vee, voornamelijk koeien. Ze dwingen respect af bij de koeien door hen in de hakken en de neus te bijten, dit is het zogenaamde “heelen”. De Cardigans en de Pembrokes worden als twee verschillende rassen gezien.


Algemeen voorkomen

Een laagbenige stevige herdershond die stoer en beweeglijk is en een groot uithoudingsvermogen bezit. Het silhouet is lang in verhouding tot de hoogte en eindigt in een vossenstaart, die in het verlengde van het lichaam is aangezet. Levendige (alerte) uitdrukking.


Schofthoogte
Bij voorkeur 30 cm. schofthoogte (bij de schouder gemeten).


Gewicht
reuen 15-18 kg en voor teven 14-17 kg (in verhouding tot de schofthoogte)


Vacht
Kort of middellang, van een harde structuur. Bestand tegen alle weersomstandigheden, met een goede ondervacht. Bij voorkeur recht. Elke kleur is toegestaan, met of zonder witte aftekeningen, doch het wit mag niet overheersen.


Gebruik
Herdershond, gezinshond.


Gezondheid

De Welsh Corgi Cardigan kan HD (Heupdysplasie), epilepsie, rug- en oogproblemen (PRA, CAT, RD) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD en oogonderzoeken worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

Bij RD (retina dysplasie) en Cataract hoort de uitslag VRIJ te zijn.
Voor PRA is er een DNA test beschikbaar die naar het RCD3-gen kijkt. 
Daarnaast kan een verklaring van de NWCC dat dit gen niet voorkomt bij de (voor)ouders ook aantonen dat de pups vrij zullen zijn van het gen en dus de aandoening.

Bron:Loes Schareborg 


Aard


De Cardigan is levendig en actief maar ook waaks. Hij is intelligent en leert graag. Is hij aan het werk tussen de koeien is hij gehard en moedig. Een Cardigan heeft normale beweging nodig en is daarna in huis vrij rustig. Hij heeft veel uithoudingsvermogen en is trouw aan zijn gezin. De Cardigan heeft een apart gevoel voor humor. Is de Cardigan eenmaal volwassen dan is hij geschikt voor veel onderdelen in de hondensport zoals Gedrag en Gehoorzaamheid, behendigheid en speuren. Als reuen de gelegenheid wordt gegeven om de “baas” in huis te worden dan zullen ze dit niet laten. Een vriendelijke, maar consequente opvoeding is aanbevolen.


Bijzonderheden

Af en toe borstelen en indien nodig de nagels knippen.