Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Shetland Sheepdog

door: Raad van Beheer | website
© www.moddeycloh.nl
© www.moddeycloh.nl

FCI Groep 01 Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 88


Sectie
1


Herkomst

Dieren afkomstig van de Shetland-eilanden zijn wel vaker klein: de pony's, de schapen en ook de hondjes die de kuddes moesten hoeden. Dat was immers goedkoper dan een grotere hond en natuurlijke vijanden waren er niet op de eilanden. Over de oorsprong van de Sheltie tast men in het duister. Een inheems veedrijvertje en later de Schotse Herdershond hebben in ieder geval bijgedragen tot het ras.


Algemeen voorkomen

Een Sheltie doet denken aan een miniatuur Collie. Het is een sierlijke schoonheid met symmetrische belijning zodat alle delen harmonieus bij elkaar passen. De vriendelijke, attente uitdrukking en de overvloedige vacht completeren dit beeld.


Schofthoogte
reuen ongeveer 37 cm, teven ongeveer 35,5 cm met 2,5 cm afwijking naar boven of onder; in de praktijk komt een grote variatie in schofthoogte voor


Gewicht
reuen binnen de standaardmaten 7 - 9,5 kg, teven 6 - 8,5 kg


Vacht
De ondervacht is dik, zacht en kort; de bovenvacht bestaat uit lang, recht en hard haar. De Sheltie komt voor in de volgende kleuren: sable (tussen licht goudkleurig en mahonie in met of zonder zwarte haarpunten), driekleur, blue merle en zwart-wit of zwart-bruin. Witte aftekeningen kunnen voorkomen op de bles, kraag, borst, benen en staartpunt.


Gebruik
Herdershond en gezinshond.


Gezondheid

De Sheltie kan HD (heupdysplasie) MDR1 en Oogproblemen (oa. CEA/CH, PRA) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

HD en Oogtest worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

Voor CEA/CH is een DNA-test beschikbaar.

De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elke 2 jaar herhaald worden. 

Voor MDR1 wordt er door er bloed afgenomen en opgestuurd om een DNA test te laten doen. 
Omdat bij MDR1 naar het DNA wordt gekeken kan je 3 uitslagen krijgen: +/+ (vrij), -/+ (drager, vergiftigheid verschijnselen bij normale dosis medicatie), -/- (lijder, heftige overgevoeligheid verschijnselen evt dood tot gevolg)

Bron:Loes Scharenborg


Aard


Actief, vrolijk, oplettend, vriendelijk, trouw aan de baas en diens gezin, gereserveerd naar vreemden, zeer intelligent, werkt graag. Gevoelig van aard, ongeschikt voor harde bejegening, hebben behoefte aan gezelschap. Shelties zijn waaks, en daarbij soms luidruchtig.


Bijzonderheden

Regelmatig borstelen, niet zo vaak kammen.

Waarom hebben wij voor een sheltie gekozen?

18-05-2012 | door: Geraldine Jansen | website

© www.moddeycloh.nlZe zijn lief,slim, aanhankelijk, werk lustig, rustig wanneer ze rustig moeten zijn. Maar vooral mooi en gracieus, knuffelbaar en altijd bij je in de buurt.

© www.moddeycloh.nlHoe hebben wij de beslissing genomen om voor de Sheltie te kiezen. Ik kom uit een gezin waar we Duitse herders hadden. Mijn ouders hebben daar ook africhting en IPO mee gedaan, maar aangezien een Duitse herder erg groot was en wij op dat moment een zeilboot hadden moest het een kleinere hond worden die wat makkelijk op te pakken was. Waar ik toen der tijd werkte in een dierenwinkel, kwam altijd een man met twee verlegen sable shelties. Ik vond ze helemaal het einde. Ze zagen er prachtig uit, na een paar weken leerde de hondjes mij kennen en waren we vriendjes geworden. Maar omdat ik toen 40 uur werkte was het geen optie om een hond te nemen. Ik heb 12 jaar gewacht totdat de tijd rijp was voor mijn eerste hond...ik liet mijn man weten dit ras wil ik heel graag waarbij hij vertelde zo'n kleine hond, daar zie ik me niet mee lopen. We hebben toen de compromis gesloten ik mocht het ras kiezen en hij de kleur.....Zo is in 1999 Dusty onze sable reu in ons leven gekomen. Ik wilde eigenlijk een teefje maar ben zo voor het karakter gevallen van Dusty dat we met een reutje thuis kwamen. En ik heb het geweten, wat een eigenwijze pup was dit....hij was niet van plan om naar me te luisteren. Daar kwam de slimheid van het ras naar boven. Na veel trainen en samen veel bezig te zijn had Dusty toen hij 11 maanden was besloten dat werken en luisteren toch wel veel leuker was dan dwarsliggen. Toen ging er een wereld voor ons open. We hebben alle gehoorzaamheid diploma's gehaald die er waren. Cynophilia GG3 geweldig. Door Dusty ben ik me erg gaan verdiepen over hoe een hond leert en dingen begrijpt. Door Dusty ben in nu honden instructeur geworden.

Maar na een paar jaar begon het te kriebelen om er nog een sheltie bij te nemen. Dit keer zou het wel een teefje worden om misschien in de toekomst mee te kunnen gaan fokken. Zelf was ik erg weg van blue merle, dat is een grijs gemarmerde kleur met bruine aftekeningen. Na overleg met mijn man kreeg ik groene licht. De jacht voor een pup kon beginnen. Op internet kwam in een prachtige bi blue hond tegen [ dat is blue merle zonder de bruine aftekeningen] ik was op slag verliefd. Na 5 jaar wachten en zoeken kon ik eindelijk mijn Ivy uit Amerika in mijn armen sluiten. Kyrie Finally Bi Mine 'Ivy' is de stammoeder van mijn kennel Moddey Cloh geworden.

© www.moddeycloh.nlEen sheltie is geen hondje om alleen het blokje mee rond te lopen. Er wordt van de nieuwe eigenaren verwacht toch wel enige vorm van hondensport mee te gaan doen. Zeker de eerste 2 jaar. De sheltie leert snel erg snel, goede dingen maar ook verkeerde dingen. Daarnaast moet je weten dat sommige shelties erg eenkennig kunnen zijn. Verward dit niet met angstig gedrag. Mijn shelties moeten eerst kijken of ze de persoon wel leuk vinden en als ze dat besloten hebben zijn jullie vrienden voor het leven. Je moet de sheltie met zachte hand opvoeden: dat houdt in een stem correctie is vaak al voldoende om je hondje te straffen, deze hondjes zijn erg gevoelig. Ze voelen feilloos aan als er wat aan de hand is met je maar ook zullen ze slechte ervaringen niet snel vergeten. Kijk vooral uit voor loslopende grote honden. Als de grote honden willen spelen en ze spring op je sheltie is de kans groot dat ze grote honden niet meer leuk vinden, de sheltie lijkt veel hond maar het is vooral veel haar. Daarnaast rent een sheltie heel erg graag dus het is wenselijk dat ze iedere dag zeker een uur los kunnen lopen om hun overtollige energie kwijt te raken. Een sheltie die niet genoeg aandacht en beweging krijgt wordt in huis en buitenshuis heel vervelend en dat uit zich voornamelijk door blaffen. Dit is ook het grootste minpunt van een sheltie. Probeer ze van pup af aan zo mijn mogelijk te laten blaffen. Vaak zeggen de mensen wat een vacht daar heb je veel werk aan, dan vertel ik hun dat het best mee valt als je regelmatig je hondje aait en de plekken bevoelt waar er klitten kunnen ontstaan. Dat is vaak achter de oren en de broek maar met een goede borstel is het een fluitje van een cent om het te onderhouden. Ik borstel mijn honden 1 keer in de drie weken en om de 4 maanden gaan ze een keer in bad en fhon ik ze uit en dan blijft de vacht heel makkelijk doorkambaar. Kan je ze niet zelf wassen breng je sheltie dan twee keer per jaar naar een trimsalon. Ga wel naar een trimsalon die weet hoe ze een sheltie vacht moeten knippen want voor je het weet is de broek afgeknipt en de kraag zogenaamd uitgedund......en dat mag dus niet.

© www.moddeycloh.nlWij bezitten nu 4 shelties, Dusty een sable reu, Ivy een bi blue teefje, Jeslyn [de dochter van Ivy] een bi black teefje en Stacey [ dochter van Jeslyn] een blue merle teefje. 4 sheltie is ons maximum. Wij fokken 1 keer per jaar een nestje. Gezondheid is erg belangrijk bij onze kennel. Wij proberen onze honden op zoveel mogelijk dingen te testen. Daarnaast doe ik met Jeslyn en Stacey Agility en gehoorzaamheid. Dusty en Ivy genieten van hun pensioen.

Wil je een keer kennis komen maken met onze shelties en meer over het ras willen weten dan zijn jullie van harte welkom om ze te komen bewonderen.