Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Schipperke

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 01 Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 83


Sectie
1


Herkomst

Schipperke is afgeleid van het Vlaamse woord voor herdershondje: "scheperke". Het is dus een Belgisch ras. 
Het misverstand dat de naam van dit kleinste herdershondje afkomstig is van Schippershondje bestaat nog steeds. Vermoedelijke heeft dit oude ras in vroeger tijden bij de schapen gewerkt. Door zijn luidtuchtige gedrag is het hoeden van vee nu niet de sterkste kant van het Schipperke. Wel zoekt hij nog steeds graag het gezelschap van paarden op. Verder maakt hij jacht op mollen en jaagt konijnen en hazen uit het kreupelhout.


Algemeen voorkomen

Een kleine stevige zwarte hond met een spits snoetje en staande oortjes, die zich duidelijk groter voelt dan hij is. Het Schipperke is een levendig hondje dat zijn omgeving nauwlettend in de gaten houdt. Niets ontgaat het en overal heeft het wat over te zeggen (blaffen).


Schofthoogte
ongeveer 25-35 cm


Gewicht
3 - 9 kg


Vacht
De vacht is overvloedig en voelt wat hard aan. Op het kopje en op de pootjes is de vacht kort. Het Schipperke heeft een kraag en een broek. De effen zwarte vacht glanst mooi.


Gebruik
Waakhond, verdelger van ongedierte, gezinshond.


Gezondheid

De Schipperke kan MPS IIIB (syndroom van Sanfilippo type IIIB), epilepsie,
schildklierproblemen, HD (heupdysplasie), kanker en soms PL (patella luxatie) hebben.

De kans dat deze aandoening bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

 De HD (en PL)-test wordt door een specialist uitgevoerd. 
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
 De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

Voor MPS IIIB is een DNA test beschikbaar. De uitslag kan VRIJ, DRAGER of LIJDER zijn. Alleen met Vrije honden mag gefokt worden

Bron:Loes ScharenborgAard


Het Schipperke is een dartel, soms onstuimig, maar altijd onverschrokken en onvermoeibaar hondje. Het is nieuwgierig en intelligent, maar ook zeer waaks en dat uit het met veel geblaf. Als klein herdershondje is het Schipperke graag bereid voor zijn baas te werken. Dit "werken" kan van alles inhouden. Van het waken in huis en op het erf tot behendigheidstraining. Als de hond er maar actief mee bezig kan zijn. Het Schipperke is een hond voor actieve mensen. Wie op zoek is naar een vrolijke kameraad om veel mee te ondernemen, zal aan een Schipperke plezier beleven. Het is een grote hond in zakformaat wat voordelen heeft. Wie weinig tijd heeft en gevoelige buren kan beter geen Schipperke nemen.


Bijzonderheden

Regelmatig borstelen en kammen.