Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Saarlooswolfhond

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 01 Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 311


Sectie
1


Herkomst


Van origine een Nederlands foktproduct. Natuurliefhebber Leendert Saarloos (#1969) had een grote afkeer van zijns inziens 'gedegenereerde' rassen en van het verloren gaan van natuurlijke eigenschappen als gevolg van domesticatie.

Hij besloot de Duitse Herder te gaan verbeteren, met als doel het fokken van de ideale huis- en politiehond. Door het inkruisen van de wolf dacht hij zijn ideaal te kunnen verwezenlijken. Na jarenlange intensieve fokkerij moest hij inzien dat met name de eigenschappen van de wolf hem parten speelden. Gereserveerdheid en afwezigheid van aanvalsdrift, dominant overheerst door vluchtdrift, maakten deze kruisingen ongeschikt voor africhtingstaken.

Begin jaren vijftig had Saarloos met zijn als Europese Wolfhond aangeduide fokproducten enig succes omdat vele geschikt bleken als blindengeleidehond. Maar het steeds drukker wordende verkeer was er de oorzaak dat ze daarvoor minder goed gingen voldoen.

Begin jaren zeventig werd het opleiden van deze honden tot blindengeleidehond gestaakt. Door erkenning als rashond onder de naam Saarlooswolfhond is de soort behouden gebleven.


Algemeen voorkomen

Een krachtig gebouwde, harmonieuze hond die in veel opzichten gelijkenis vertoont met de wolf. Met name zijn gele oogkleur, lichaamsbouw en vol behaarde staart doen hieraan denken. Hij heeft lange benen zonder hoogbenig te zijn.


Schofthoogte
reuen 65 - 75 cm; teven 60 - 70 cm


Gewicht
36 - 45 kg


Vacht
Een wollen ondervacht en stokharige bovenvacht. De kleuren zijn bosbruin, wolfsgrauw en licht crèmewit tot wit. Andere kleuren zijn niet toegestaan.


Gebruik
Gezinshond. Kan en mag niet in een kennel worden gehouden.


Gezondheid

De Saarlooswolfhond kan HD (heupdysplasie), ED (elleboogdysplasie) en oogproblemen hebben.

De kans dat deze aandoening bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD, ED en oog-testen worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD en ED worden een rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

De uitslag bij ED moet VRIJ zijn.

De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.

Bron:Loes Scharenborg


Aard

Hoogst betrouwbaar, geen aanvalsdrift, attent, lief, vriendelijk en intelligent. De Saarlooswolfhond blaft weinig. De meerderheid van de teven wordt maar een maal per jaar loops. Gereserveerd naar vreemden, terughoudend naar alles wat onbekend is.
Het natuurlijke vluchtgedrag moet niet worden verward met angst. Moedig doch ongeschikt voor bewaking en specifieke africhting. Leeft graag met andere honden in een roedel. Wil in de nabijheid van de baas zijn, ook 's nachts. Ideale kameraad voor ieder die natuurlijk gedrag weet te waarderen en de hond altijd naast zich duldt.


Bijzonderheden


Kammen met een herderhark, in ieder geval tijdens het verharen twee maal per jaar.