Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Nederlandse Schapendoes

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 01 Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 313


Sectie
1


Herkomst

Zoals met vele werkhonden die in vroeger tijden niet door de adel werden gebruikt, is er weinig vastgelegd over dit oude inlandse ras. Waarschijnlijk werd de Nederlandse Schapendoes door het hele land ingezet. Het is o.a. aan de heer Toepoel te danken dat dit Nederlandse ras na WO II weer is opgebouwd en fokzuiver is gemaakt.


Algemeen voorkomen

Een lichtgebouwde hond die zich soepel en met een verende gang beweegt. Hij kan zeer goed springen en heeft een opvallend dikke, lange staart. De Schapendoes heeft ronde ogen en een ruige vacht.


Schofthoogte
reuen 43 - 50 cm; teven 40 - 47 cm


Gewicht
15 kg


Vacht
De haren zijn 7 cm of langer en groeien dicht bij elkaar uit de huid. Deze dunne haren klitten gemakkelijk in het onderhaar dat ook altijd aanwezig moet zijn. De Schapendoes heeft een kuif, snorren en baard. Alle kleuren zijn toegestaan maar hij is meestal grauwgrijs tot zwart.


Gebruik
Herdershond en gezinshond.


Gezondheid

De Schapendoes kan oogproblemen (oa PRA (Progressieve retina atrofie) en epilepsie hebben.

De kans dat deze aandoening bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De oogtesten worden door een specialist uitgevoerd.
Voor PRA is een DNA test beschikbaar. De uitslag daar moet CLEAR zijn.

De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.

Bron:Loes Scharenborg


Aard

Schrander, temperamentvol, levendig, zeer speels, vrolijk, leergierig, moedig, innig trouw aan zijn gezin. Er ontgaat hem niets. Waaks bij onraad. Zijn herdersinstincten zijn bewaard gebleven


Bijzonderheden

Het is niet de bedoeling dat een Schapendoes er "keurig netjes" bijloopt, maar regelmatig borstelen en kammen is nodig tegen klitten