Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Lancashire Heeler

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 01 Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
n.v.t


Sectie
n.v.t


Herkomst

Zoals de naam al zegt is dit ras oorspronkelijk afkomstig uit de streek Lancashire. Lancashire Heelers zijn gefokt voor het drijven van vee, voornamelijk koeien, die ze van de weilanden rond de steden naar de markt en de slachthuizen in de stad brachten. Ze dwingen respect af bij de koeien door hen in de hakken en de neus te bijten, dit is het zogenaamde “heelen”. Vroeger bestonden er diverse “Heeler rassen” in Engeland, thans is de Lancashire Heeler nog de enige die de naam Heeler draagt. De Lancashire Heeler, vroeger ook wel Ormskirk Heeler genoemd is waarschijnlijk ontstaan uit onder andere de Welsh Corgi Cardigan en de Manchester Terrier


Algemeen voorkomen

Een kleine, krachtige, stevig gebouwde werkhond die alert en energiek is.


Schofthoogte
De ideale schofthoogte is: voor reuen: 30 cm (12 inches); voor teven: 25 cm (10 inches).


Gewicht
Ongeveer 6-8 kilo.


Vacht
De korte, dichte en harde bovenvacht is waterbestendig en moet een dikke wollige ondervacht hebben die niet zichtbaar mag zijn door de bovenvacht heen. Een lange of golvende vacht is ongewenst.


Gebruik
Vroeger als herdershond, tegenwoordig is hij vooral gezinshond die geschikt is voor de meeste takken van hondensport. Ze zijn door hun werkwillige karakter prima te trainen en de Heeler vind het erg leuk om “iets” te mogen doen.


Gezondheid

Oogziekten als: 
Primaire Lens Luxatie (DNA), Colly Eye Anomalie, persistent pupillary membrane, cataract

Patella luxatie

De Lancashire heeler kan PL-(Patella Luxatie) en oog- (PLL: Praimarie Lensluxatie, CEA: Collie eye Anomally) problemen hebben.

 De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
 Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

 De PL en oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
 PL wordt handmatig getest.
CEA kan ook via DNA getest worden.

 Bij de ECVO-test en het PL onderzoek is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien. 
Bij de DNA test zijn 3 uitslagen mogelijk: Vrij, Drager, Lijder.

 *Niet alleen de ouders, maar ook de pups dienen op de leeftijd van 5 weken getest te worden op de ogen, in het nest.*

Bron: Loes Scharenborg


Aard

voor humor maken de Heeler een prettige metgezel. Zijn oorsprong als herdershond maakt dat hij een moedig karakter moet hebben, en werkwillig is. Dat maakt hem tevens geschikt voor diverse takken van hondensport. Naast zijn werk als veedrijver werd de Heeler ook gebruikt om de boerderij vrij te houden van ongedierte. Tevens was dit hondje geliefd bij stropers om konijnen te vangen. Als hij van pup af aan gewend wordt aan andere huisdieren geeft dat weinig problemen, maar het jagen op kleine dieren zit hem wel in de genen. De Heeler is een grote hond in een kleine verpakking, en heeft een consequente opvoeding nodig! Het zijn beslist geen schoothondjes, dat neemt niet weg dat ze graag op schoot zitten maar alleen als er niets beters te doen is.


Bijzonderheden

Nationaal erkend ras door de Raad van Beheer per 1 november 2009.

De FCI heeft dit ras nog niet erkend. Dit betekent dat het ras niet in aanmerking komt voor toekenning van het CACIB.

Het ras kan ingeschreven worden in het NHSB.

Het ras komt in aanmerking voor het toekennen van het CAC en kan ingeschreven worden op exposities: tentoonstellingen, (kampioenschaps-) clubmatches