Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Kuvasz

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 01 Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 54


Sectie
1


Herkomst

De voorouders van de Kuvasz moeten gezocht worden in de oude herdershonden uit het Oosten en Tibet; dezelfde als die van de Pyreneese Berghond, de Berghond van de Maremmen en Abruzzen en de Tatra. Net als deze rassen, beschermde de Kuvasz de kuddes vee. In de 15e eeuw was de Kuvasz tevens een gewaardeerd beschermer van koningen en edelen. De naam van het ras is mogelijk afgeleid van het Turkse 'kavas', wat bewaker betekent.


Algemeen voorkomen

Een goed geproportioneerde hond met een uiterlijk dat kracht en adel uitstraalt. Hij is iets langer dan hoog en heeft een aflopende croupe waardoor de hond onvermoeibaar is. De Kuvasz heeft door zijn donkere, vaak trotse ogen een majestueuze uitdrukking.


Schofthoogte
reuen 71 - 75 cm; teven 66 - 70 cm


Gewicht
reuen 40 - 52 kg; teven 30 - 42 kg


Vacht
De dekharen van de vacht zijn een beetje hard, grof en gegolfd. De ondervacht is fijner en wollig. De vacht is golvend van structuur met kruinen en kammen en mag niet vervilt zijn. De kleur is wit maar kan ook ivoorkleurig zijn.


Gebruik
Bewaker van de kudde en huis/hof.


Gezondheid

De Kuvasz kan HD-(heupdysplasie), en oog-problemen (oa PRA) hebben.

 De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
 Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

 De HD-test worden door een specialist uitgevoerd.
 Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
 De ogen worden mbv de ECVO-test door een specialist uitgevoerd.
 PRA wordt via een DNA test getest.

 De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij de ECVO-test is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien. 

Er kunnen 3 verschillen uitslagen voor PRA zijn: VRIJ, DRAGER en LIJDER. Dragers mogen alleen gebruikt worden in combinatie met Vrije honden.

Bron: Loes Scharenborg


Aard

Zelfstandig, onafhankelijk, moedig, bewaakt en beschermt zijn omgeving op eigen initiatief, kan gereserveerd zijn tegenover vreemden. Een Kuvasz heeft een sterke leider nodig die hem door geestelijk overwicht de baas is, anders neemt hij de leiding over. Hij zal zich op die personen richten die hem echt leiding geven.


Bijzonderheden

Het al of niet periodiek verliezen van haar maakt regelmatig vachtonderhoud (borstelen) nodig, zonder dat de voor de Kuvasz typische vachtstructuur hieronder mag lijden.