Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum Hondenforum

Komondor

door: Raad van Beheer | website

FCI Groep 01 Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden


Rasstandaard
FCI nummer 53


Sectie
1


Herkomst

Al zo'n duizend jaar treedt de Komondor op als bewaker van kuddes vee. Zijn markante vacht beschermt hem tegen de extreme temperaturen op de Hongaarse poesta's en tegen roofdieren. De op het oog zo rustige en bedachtzame Komondor kan razendsnel reageren en er ontsnapt niet veel aan zijn kaken. Vaak werd de hond alleen bij de kudden achtergelaten, waardoor hij zich tot een zeer zelfstandige beschermer heeft ontwikkeld.


Algemeen voorkomen

Een grote hond met zware botten. Zijn vacht verbergt een krachtig, gespierd lichaam dat iets langer is dan hoog. Hij beweegt zich soepel en statig met een kenmerkende uitgrijpende draf.


Schofthoogte
reuen minimaal 70 cm, gemiddeld 80 cm; teven minimaal 65 cm, gemiddeld 70 cm


Gewicht
reuen 50 - 60 kg; teven 40 - 50 kg


Vacht
De vacht bestaat uit een wolharen ondervacht met grove dekharen. De verhouding hiertussen bepaalt of de vacht vervilt of tot koorden bijeen klit. De kleur is wit, de huid meestal leikleurig.


Gebruik
Kuddebewaker


Gezondheid

De Komondor kan HD-(heupdysplasie), oog- problemen en een maagtorsie hebben.

 De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
 Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

 De HD en oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
 Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
 De ogen worden mbv de ECVO-test door een specialist uitgevoerd.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
 Bij ED en de ECVO-test is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron: Loes Scharenborg


Aard


Eigenzinnig met een sterk gevoel voor goed en kwaad. Moedig, dominant en ondernemend. Sterke band met zijn baas op basis van wederzijds respect. Een Komondor verdedigt zijn baas en diens eigendommen tot het eind. Wantrouwend tegenover vreemden. Deze hond is bepaald niet geschikt voor iedereen; het beschermende instinct kan in onze overvolle maatschappij voor problemen zorgen.


Bijzonderheden

De Komondor mag niet geborsteld of gekamd worden. Regelmatig moet de vervilting worden gescheurd. Als men de hond wast, moet men er rekening mee houden dat het dagen kan duren voordat de hond weer droog is. Men moet oppassen met zwemmen, want doordat de vacht veel water opneemt, kan de hond uiteindelijk verdrinken